Magyar gazdaság

Szakemberhiánnyal és elmaradt rendelésekkel küzdenek az építőipari cégek

A cégek közel fele számolt be arról, hogy árbevételük csökkent az első fél évben az előző hat hónaphoz képest.

Az építőipari cégek 60 százaléka a szakemberhiányt, 41 százaléka pedig a megrendelések hiányát tartja üzleti tevékenysége legfőbb akadályának – derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felméréséből.

A megkérdezett 400 építőipari kivitelező, tervező vállalkozás

  • 48 százaléka számolt be arról, hogy árbevételük csökkent az első fél évben az előző hat hónaphoz képest,
  • míg 23 százalékuk stagnálást,
  • 29 százalékuk pedig növekedést jelzett.
  • A szokásos évközi konjunktúra felmérést szeptemberben a koronavírus okozta helyzetértékelő kérdésekkel is kiegészítették. Ezek alapján megállapították, hogy az ágazatban elvétve előfordulnak járványos megbetegedések, a vírus terjedése azonban a tervezési és kivitelezési munkát nem akadályozta.

    A kivitelezéseken foglalkoztatott külföldi munkavállalók a járvány első lefutását követően visszajöttek Magyarországra és szeptemberben is folytatták a munkát.

    A magyar munkavállalók külföldi elhelyezkedése miatt azonban az ÉVOSZ szerint az építőiparban továbbra is szakmunkás- és mérnökhiány van.

    Fotó: Shutterstock

    Az is problémát jelent, hogy az építési-beruházási közbeszerzési piacon 2020 első nyolc hónapjában a közbeszerzések száma az előző évi 57 százalékára esett vissza, értékben pedig csak a 76 százalékát éri el.

    Hozzátették, hogy nyáron tovább lassult a teljesítésigazolások kiadása és a számlabefogadásoké, mindez az állami, az önkormányzati és a magánmegrendelői körben végzett munkáknál is jellemző volt.

    Szeptemberben romlott a vállalkozások likviditási helyzete: a mikro- és kisvállalkozói körben nőtt azoknak a száma, akik nem képesek a munkák előfinanszírozására.

    Ezért az ÉVOSZ továbbra is azt kéri, hogy az állami és önkormányzati szerződéseknél az államkincstár 15 munkanapon belül fizesse ki a számlákat.

    Nehezíti a helyzetet, hogy az egészségügyi intézkedések, szervezési költségek növekedése és a verseny erősödése miatt romlott a vállalkozások árbevételarányos jövedelmezősége is.

    Az ÉVOSZ szerint a járvány két hulláma között megélénkült a lakásépítés és a lakásfelújítási részpiac. A szerződéskötés nélküli munkavégzés továbbra is utóbbinál fordul elő legtöbbször, ezért az ÉVOSZ még mindig szorgalmazza, hogy a lakásfelújításoknál a megrendelő kapjon áfa-visszaigénylési lehetőséget, a felújítási számlák áfatartalmának 50 százalékára, maximum 3 millió forintig. Ez szerintük a piac tisztulását, a tisztességes verseny erősödését is szolgálná egyben.

    építőipar szakemberhiány ÉVOSZ
    Kapcsolódó cikkek