Magyar gazdaság

Több mint 306 ezren kerestek állást októberben

Az előző év azonos időszakához képest jelentős a növekedés, az elmúlt hónaphoz viszonyítva azonban csökkenés tapasztalható.

Idén októberben 306,1 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében, 66,7 ezer fővel több, mint az előző év azonos időszakában, vagyis 27,9 százalékkal nőtt az álláskeresők száma 2019. októberhez képest. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest jelentős növekedés, az elmúlt hónaphoz viszonyítva azonban negyedik hónapja csökkenés tapasztalható. Az álláskeresők között az októberi zárónapon 146,4 ezer férfi és 159,7 ezer nő szerepelt.

Éves viszonylatban a férfiak száma 29,4 százalékkal, a nőké pedig 26,5 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők között.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 118,6 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 38,7 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 164 ezer fő (53,6 százalék), felsőfokú végzettséggel 23,5 ezer fő (7,7 százalék) rendelkezett. Az álláskeresők 8,5 százalékát tették ki a pályakezdők (26 ezer fő). A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar, Baranya és Somogy megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

A tárgyhónapban 149,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 52,5 százaléka álláskeresési ellátásban, 47,5 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 51,2 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Októberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,6 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,6 százalékos értéket mutatott.

A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye (2, illetve 1,5 százalék) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megye is.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 16,7 százalékos növekedés látható az egy évvel korábbi létszám viszonylatában.

A 79,2 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 26 százalékos aránnyal szerepelt októberben. A tárgyhó zárónapján, a 25 éven aluli korosztályba 43,5 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 75,6 ezer fő volt. Az előbbiek 14,2 százalékot, az utóbbiak pedig 24,7 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

A tárgyhónapban összesen 36,6 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 12,2 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal csökkent.

A foglalkoztatók összesen 23,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 51,1 százalékához igényeltek támogatást.

A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a főváros, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Hajdú-Bihar és Pest megye területére koncentrálódott, de jelentős volt a bejelentések száma Győr-Moson-Sopron és Békés megyében is. Összességében 86 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 56 ezer maradt betöltetlen.

A foglalkoztatók 970 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be októberben. A leépítések elsősorban az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, a villamos motor, áramfejlesztő gyártása, a személybiztonsági tevékenység és a gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelme ágazatokat érintették főként Bács-Kiskun és Pest megyében, Budapesten, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkanélküliség foglalkoztatottság álláskeresők
Kapcsolódó cikkek