Magyar gazdaság

Újabb korlátozások Európa-szerte

Sorban vezetik be az új járványkorlátozásokat az európai kormányok. A szigor egyelőre meg se közelíti a ta­vaszit, de az intézkedések megakaszthatják az amúgy is lelassult kilábalást.

A járványkorlátozások új hulláma elérte az Európai Bizottság és az Észak-atlanti Szerződés Szervezet székhelyeinek otthont Brüsszelt is. Alexander De Croo frissen hivatalba lépett belga miniszterelnök azt ígérte, hogy

nem térnek vissza a szigorú tavaszi intézkedések, de riadalmat okoz, hogy a 11,5 milliós népességű országban – ahol eddig tízezer áldozatot szedett a pandémia – a rekordot messze meghaladva ötezer fölé emelkedett a napi fertőzésszám.

A központi régióban megtelnek a kórházak, és már a vidéki intézmények is vonakodnak fogadni a fővárosból hozzájuk utalt betegeket. Ha ez így megy tovább, regionális zárlatokra lesz szükség – figyelmeztetett Marc Van Ranst, a kormány fő virológusa.

Bezárják a szlovákiai középiskolákat zlovákiában

Hétfőtől áttérnek a távoktatásra a középiskolákban – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter. További korlátozásokról is döntöttek, amelyek csütörtökön lépnek életbe. Az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Egyelőre péntektől a személyes kontaktusok szabályait szigorítják a központi régióban, például az ott lakók még az otthonukban sem fogadhatnak négynél több vendéget, annyit is csak szigorú szabályok betartása mellett. Miközben vidéken este 11-ig nyitva tarthatnak a szórakozóhelyek, a fővárosi régióban legalább egy hónapra bezárnak.

Gazdasági értelemben fájdalmasabbak a spanyol lépések: Madridot és kilenc környező várost lezárt a szocialista kormányzat, és emiatt heves vitába keveredett a konzervatív kézben lévő regionális helyhatósággal.

A kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki a régióra, és a hét végén hétezer rendőrt vezényeltek ki, hogy betartassák a zárlatot.

Az előretörő szélsőjobboldali Vox párt tüntetéseket tervez, és perrel fenyegeti a kormányt.

Fotó: AFP

Közép-Európában, amelynek legnagyobb országait keményen sújtja az új járványhullám, a csehek már egy hete rendkívüli állapotot hirdettek. Ez Lengyelországban sem zárható ki – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök. Egyelőre a hét végén növelték a vörös zónák számát, ahol betiltották a sok embert egy helyre gyűjtő kulturális és egyéb eseményeket. Az éttermek csak este 10-ig tarthatnak nyitva, és minden nyilvános helyen maszkot kell viselni.

Az új járványintézkedések kevésbé kemények, mint a tavasziak, de egyes szektorokban – például a turizmusban és a vendéglátásban – további károkat okoznak.

Emiatt meglepő, hogy az utazás és szabadidő szektor európai vállalatainak részvényeiből álló Stoxx 600 Travel & Leisure Index 14 százalékot emelkedett az elmúlt kevesebb mint két hétben, négy hónapos csúcsra jutva.

A befektetők előretekintenek, és igazuk van – írta Peter Garnry, a Saxo Bank fő részvénystratégája. A fertőzöttek kisebb arányban kerülnek kórházba, mint a tavasszal, javul a kezelés minősége, és – tette hozzá Garnry – a nemzetközi CommonPass projektben megkezdődtek az úgynevezett digitális Covid-útlevél tesztjei, ami megkönnyítheti a légi közlekedés kilábalását.

Európa határzár koronavírus korlátozások
Kapcsolódó cikkek