Magyar gazdaság

A versenyképesség az új ciklus kulcsa

A 2021–2027-es uniós ciklusban a Ginop helyébe lépő Vinop lesz a vállalkozások pénzcsapja, amely a források 30 százalékát foglalja magában. Nagy lehetőség előtt állnak a kiemelt ágazatok szereplői, illetve azok a cégek, amelyek exportra termelnek.

Az európai uniós források tervezési árfolyama az idén már kétszer is módosult, először 318,87 forint-euróról 332,16-ra, majd 350-re

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium, vagyis a kormány ebben a formában többször is reagált a hazai fizetőeszköz gyengülésére.

Bár a 2021–27-es programozási időszakra vonatkozó kurzus még mindig jóval a 360 feletti aktuális szint alatt van, ne feledjük, egy hétéves időszak küszöbén állunk, s az elszámolás feltételei még később is felülírhatók. A 350-es váltószámnál maradva, a következő hét évben a hazánk rendelkezésére álló 51 milliárd euró 17 850 ezermilliárd forintnak felel meg, ekkora összegű fejlesztési forrást pedig még soha nem bocsátott rendelkezésünkre az Európai Bizottság.

Telephelyfejlesztés címszóval új ingatlan építésére is lesz lehetőség
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Igaz, az 51 milliárd euróból „csak” 35 milliárd a hagyományos kohéziós és strukturális pénz, a helyreállítási alapból érkező fennmaradó 16 milliárd euróból tízmilliárd a támogatás, hatmilliárd a

A cégek szempontjából a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) helyébe lépő

Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program (Vinop) lesz a kulcs,

amely a 2021–2027-es kohéziós és strukturális források 30 százalékát foglalja magában. A Világgazdaság információi szerint a kiíró a Ginophoz képest kevesebb, de annál komplexebb, célzottabb felhívásokat tervez. Így például a kkv-szektor fejlesztési igényeit tíz pályázat ölelheti fel, további 15 konstrukció szolgálná a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatását, öt lehetőség pedig a foglalkoztatási lábat erősítheti, új munkahelyek létrehozását ösztönözve.

Lapunk úgy tudja, a döntéshozók arra törekednek, hogy a 2021–2027-es vállalati felhívásokat a tervezhetőség és az átláthatóság hassa át, a kis összegű, gép- és eszközvásárlást támogató tömegpályázatoknál pedig lényegében automatikus legyen a bírálat. Előremutató, hogy a várakozások szerint

telephelyfejlesztés címszóval új ingatlan építésére több pályázatban is lesz lehetőség,

mint ahogy a pilot­programként már nagy sikert aratott, feltételesen visszatérítendő támogatási forma is előtérbe kerülhet.

A Vinopban hat prioritást különböztetnek meg, az első dedikáltan vállalkozásfejlesztési forrásként áramolhat a reálgazdaságba. Ezen belül négy beavatkozási területet azonosítottak, amelyekre együttesen 565 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 140 milliárd az előző ciklusból már ismert Magyar multi program típusú konstrukció formájában, miközben 270 milliárd jut a Ginop-1.2.8-ra hajazó kkv-s tömegpályázatra.

Külön kiemelték a legfejlettebb technológiákat alkalmazó ágazatokat – egészség-, élelmiszer-, kreatív-, zöld- és jövőipar –,

amelyeknek a támogatására 140 milliárd forintot különítettek el. Ebből a 140 milliárd forintból 64 milliárd mehet a Zöld nemzeti bajnokok program folytatására, a negyedik intézkedési pont pedig a vállalatok digitalizációja, amelyre 15 milliárd forint jut pluszban. A felsoroltak közül azért a Magyar multi program típusú pályázat a legígéretesebb, mert olyan versenyképes vállalatokat emelhet a nemzetközi térbe, amelyek magyar tulajdonúak, importot váltanak ki a termékeikkel, vagy már eleve exportképesek.

A Vinop 2021–2027-es prioritásai (Forrás: Széchenyi 2020):

  •  Vállalkozásfejlesztés, kiemelt stratégiai ágazatok fejlesztése, digitalizáció
  • Kutatás-fejlesztés, innováció
  • Fenntartható munkaerőpiac
  •  Ifjúsági garancia
  • Felsőoktatás, szakképzés
  • Turizmus, örökségvédelem
  •  

    vállalkozásfejlesztés Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) vinop ITM
    Kapcsolódó cikkek