Magyar gazdaság

Magyarországot öt diák képviseli a V4-es Közgazdasági Olimpián

Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász köszöntőjével szerdán délelőtt elkezdődött a V4-es Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntője, a járvány miatt online.

Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász köszöntőjével szerdán délelőtt elkezdődött a V4-es Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntője, a járványhelyzetre tekintettel az online térben.

A nemzetközi döntőben, szerdától péntekig a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – 5-5 középiskolás diákja méri össze közgazdasági ismereteit egymással.

A cseh kezdeményezésre elindított, középiskolásoknak szóló megmérettetés angol nyelvű, nemzetközi döntőjében öt magyar diáknak: Gyenes Nikolnak (Jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium), Mezei Emesének (BGSZC Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum), Nacsa Flórának (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), Szarvas Dánielnek (Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium) és Varga Boglárkának (BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum) szurkolhatunk.

A döntősöknek szerdán délelőtt egy írásbeli fordulóban kell bizonyítaniuk, majd pénteken délelőtt a legjobb tíz versenyző szóban is összeméri tudását a V4-es közgazdasági társaságok elnökeiből álló zsűri előtt. A nemzetközi zsűri elnöke Claude Diebolt, a Strasbourgi Egyetem professzora, a Francia Közgazdasági Társaság korábbi elnöke. A nemzetközi döntő fővédnöki tisztét – az MKT felkérésére – Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász professzor vállalta. Tom Sargent köszöntője a https://www.youtube.com/watch?v=DIt1SrJnKz4 linken megtekinthető, meghallgatható. A megmérettetésre egyébként az ország 17 megyéjéből és a fővárosból is jelentkeztek középiskolás diákok.

A vetélkedőhöz kapcsolódva,

Kilábalás a pandémia okozta gazdasági válságból a V4-es országokban címmel online kerekasztal-beszélgetést tart a Magyar Közgazdasági Társaság és a versenyt szervező, cseh INEV intézet 2020. november 19-én, csütörtökön 10 órától.

A beszélgetés résztvevői: Svatopluk Kapounek, a Cseh Közgazdasági Társaság elnöke, a Brnói Mendel Egyetem tanára; Martin Šuster, a Szlovák Közgazdasági Társaság elnöke, a Szlovák Nemzeti Bank kutatási igazgatója; Bogusław Fiedor, a Lengyel Közgazdasági Társaság alelnöke, a Wloclawi Közgazdasági Egyetem professzora és Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. A beszélgetés moderátora: Mojmír Hampl, az INEV igazgatósági tagja, a Cseh Nemzeti Bank korábbi alelnöke. A panelbeszélgetés a YouTube-on, a https://youtu.be/7erEZh6dUos linken lesz követhető.

V4-es Közgazdasági Olimpia Visegrádi államok Tom Sargent Magyar Közgazdasági Társaság mkt
Kapcsolódó cikkek