Magyar gazdaság

Máris felfüggesztették a Versenyképesség-növelő támogatási programot

A HIPA és a KKM slágerpályázatán ma 12.15-ig volt esélyük a cégeknek.

„Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy a VNT-2020-1 azonosító számmal rendelkező, a versenyképesség-növelő támogatásról szóló pályázati felhívás 2020. november 25. 12:15 órától további támogatói döntésig felfüggesztésre kerül, amely időponttól új pályázat befogadására nincs lehetőség” – szúrta ki a VG.hu a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) honlapján.

Mint ismert, a magyar kormány döntése alapján immár több mint 221 milliárd forint áll azon vállalkozások rendelkezésére, amelyeket a koronavírus-járvány hátrányosan érintett, de ennek ellenére legalább 150 ezer euró értékű beruházás megvalósítását és a meglévő munkahelyek fenntartását vállalják.

A program áprilisi indulás óta több mint 163 milliárd forint már kifizetésre került a sikeresen pályázó vállalkozások számára

– derül ki a HIPA összegzéséből.

Illusztráció. Fotó: AFP

A téma kapcsán a pályázati konstrukción a HIPA-val együttműködő Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) előzetesen arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a koronavírus-járványnak nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági következményei is vannak.

A magyar kormány célja, hogy ugyanannyi munkahelyet hozzunk létre, ahányat a járvány megszüntetett, munkahelyeket megvédeni és újakat létrehozni pedig csak beruházásokkal lehet.

Illusztráció. Fotó: AFP

A KKM-nél emlékeztettek: a kormány úgy döntött, hogy támogatja azokat a beruházásokat, amelyeken keresztül munkahelyek jönnek létre, vagy lehetővé válik már meglévő munkahelyek megvédése.

A Versenyképesség-növelő Támogatás (VNT) programra 904 cég jelentkezett és kötelezte el magát a beruházások mellett,

amelyek összértéke meghaladja a 424 milliárd forintot. Ezzel 155 ezer munkahelyet sikerült megőrizni.

A cégek így 1,2 milliárd eurónyi összeget fektettek be összesen 35 iparágba. Miután a korábban elérhető keretösszeg kimerült, az új pályázatok befogadására újabb 50 milliárd forintot tettek elérhetővé – egészen ma 12 óra 15 percig.

hipa Külgazdasági és Külügyminisztérium versenyképesség növelő támogatás Nemzeti Befektetési Ügynökség euró vállalkozás
Kapcsolódó cikkek