Magyar gazdaság

Százmilliárd közelében az OTP profitja

A csökkenő céltartalékképzés és a továbbra is erős hazai hitelezés javíthatta a magyar nagybank harmadik negyedéves eredményét az elemzői konszenzus szerint.

A Molhoz és a Richterhez hasonlóan az OTP harmadik negyedéves eredményét is holnap hajnalban ismerhetik meg a befektetők, a piaci várakozások szerint a körülményekhez képest erős teljesítményt szállíthat a legnagyobb hazai pénzintézet.

Éves alapon 9 százalékkal, 192 milliárd forintra emelkedhettek az OTP Bank nettó kamatbevételei,

az adózott eredmény azonban 12 százalékkal zsugorodhatott, és százmilliárd forint alá csökkenhetett a harmadik negyedévben – derül ki a társaság által készített elemzői konszenzusból.

A második negyedévhez képest azonban szinte minden eredménysoron javulásról adhat számot a pénzintézet. A 96 milliárd forintos adózott nyereség közel ötödével múlhatja felül az április–június közötti teljesítményt.

Az Erste és a KBC is az alacsonyabb céltartalékképzést emelte ki a profitbővülés meghatározó motorjaként. Miután az első két negyedévben szokatlanul magas összeget, 92, illetve 39 milliárd forintot különített el kockázati költségekre a társaság,

a szeptember végével zárult periódusban már csak 23,3 milliárd forintra rúghatott ez az összeg a 13 szakértő becslésén alapuló piaci konszenzus szerint.

Az Erste ennél is alacsonyabbra, 15,8 milliárdra teszi ezt a tételt, a jelentős visszaesést az indokolja, hogy az eszközminőség stabil maradt az előző negyedévhez képest.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A 132 milliárd forintra várt működési eredmény csak minimálisan lehet jobb a júniusban zárt három hónapénál, éves alapon pedig 3 százalékkal mérséklődhetett az OTP teljesítménye.

A működési költségek éves alapon 13 százalékkal emelkedhettek,

a második negyedévhez képest azonban nem jelent változást a 153 milliárd forintra várt kiadás. Az egyéb bevételek éves és negyedéves alapon is mintegy tizedével zsugorodhattak.

Az összes bevételnél azonban még ezzel együtt is kis bővülésre van kilátás, a 285,8 milliárd forintra taksált összeg éves alapon 5, az előző negyedévhez képest pedig 1 százalékos emelkedés lenne. Az Erste a növekedést a nettó díjak és jutalékok visszapattanásával magyarázza, a továbbra is erőteljes hitelbővülés ellensúlyozhatta a nettó kamatmarzs csökkenését.

Az OTP szempontjából továbbra is elsődlegesek a magyarországi hitelezési folyamatok, de a többi leánybank összesítve már a bevételek és a profit nagyobb részét teszi hozzá a csoport teljesítményéhez

- hangsúlyozza Grébel Szabolcs, a KBC elemzője.

Az előbbi szempontjából kedvező előjel, hogy a jegybank adatai szerint a hazai jelzálogpiac jól teljesített, szeptemberben a lakáshitel-folyósítások is történelmi csúcsra, 91,4 milliárd forintra ugrottak. „De ugyanez nem minden kelet-európai országról mondható el – figyelmeztetett a szakértő –, a bevételek és a profit alakulásában a leánybankok közül főként a bolgár és az orosz bankra érdemes figyelni, valamint Ukrajna és Horvátország is érdekes lehet.”

konszenzus OTP Erste KBC
Kapcsolódó cikkek