Magyar gazdaság

Hatvanmillió képeslapot nyomtattak Európában tavaly

Ez a szám ugyan nagyságrendre 2017 óta nem változott jelentősen, mégis egy bő 40 százalékot zsugorodott a 2009-es adatokhoz mérten.

Ugyan az idei ünnepek alatt ritkábban látjuk majd rokonainkat a világjárvány miatt, azonban a digitális eszközök mellett a papíralapú üdvözlőkártyák és képeslapok is népszerűek az év ezen időszakában. Az statisztikai hivatala ezeknek a levelezőlapoknak a gyártásának és célba jutásának statisztikáit vizsgálta friss felmérésében a 2019-es adatok alapján.

Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Az elmúlt években jellemzően stabil európai piacon majdnem 60 millió levelezőlapot gyártottak a tavalyi év folyamán.

Ez a szám ugyan nagyságrendre 2017 óta nem változott jelentősen, mégis egy bő 40 százalékot zsugorodott a 2009-es adatokhoz mérten.

Az EU top három gyártójánál készül az üdvözlőlapok több mint kétharmada:

  • első helyen Svédország(24 százalék) szerepel 14,5 millió példánnyal,
  • majd a sorban őket követi az ezüstérmes Németország(23 százalék) közel 14 millió darabbal,
  • és a harmadik helyezett Spanyolország(20 százalék) majdnem 12 millióval.
  • eurostat

    Az uniós hivatal továbbá a postai és futárszolgálati dolgozók létszámát is vizsgálta publikációjában. Az adatokból az látszik, hogy a tavalyi évben majdnem másfél millióan dolgoztak ezen a területen, ami tízezer európai lakosra vetítve negyven főt jelent.

  • Míg a nemeknek az arányában 600 ezer nő(40 százalék)
  • és 900 ezer férfi(60 százalék) megélhetését biztosították a küldemények 2019-ben.
  • eurostat

    Ezzel párhuzamosan Magyarországon majdnem 45 ezer ember dolgozott postai küldeményekkel, ami tízezer főre nézve közel 46 főt jelentett a tavalyi évre vonatkozóan.

    Ugyanakkor a nemek arányában hazánkban már az EU-s statisztikához képest fordított a kép, míg a női postai alkalmazottak száma 29 ezer fő(65 százalék), addig alig 16 ezer férfi(35 százalék) élt küldeményekből a tavalyi évben.

    munka küldemény Eurostat posta dolgozó levél képeslap
    Kapcsolódó cikkek