Magyar gazdaság

Indul a vállalkozásokat segítő VINOP-program

Varga Mihály bejelentette, hogy Magyarország az elsők között teszi elérhetővé a 2021-27-es időszak fejlesztési forrásait a vállalkozóknak.

Magyarország az elsők között teszi elérhetővé a vállalkozásoknak az új, 2012-27-es fejlesztési időszak forrásait. A mai nappal elindul a vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program, más néven VINOP első pályázatainak társadalmi egyeztetése – jelentette be Facebook videójában Varga Mihály.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/videos/1262314177483661

Az első négy pályázat 414 milliárdos keretösszeggel január elején megjelenik, nyárra pedig már a kifizetések is megtörténhetnek. Beruházásokban, kutatásfejlesztésben, innovációban, képzésekben segítik ezek a pályázatok a cégeket.

A járvány továbbra is veszélyezteti a magyar vállalkozások működését és a munkahelyeket, ezért úgy állítottuk össze a VINOP-ot, hogy a magyar gazdasági mielőbbi újraindítását is segítse. Minden eddiginél nagyobb operatív programról van szó, már az első évben, azaz 2021-ben több mint 2 ezer milliárd pályázatot hirdetünk a vállalkozásoknak

- mondta a pénzügyminiszter.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Viszonyításként a mostani ciklus uniós szinten is jelentős programjában, a GINOP-ban 7 év alatt 3 ezer milliárd forint került a gazdaság vérkeringésébe. Magyarország a jelenlegi fejlesztési ciklus legeredményesebb forrásfelhasználó tagországai közé tartozik.

A GINOP-ot 110 százalékos mutatóval hajtottuk végre, a program több ezer cég fejlesztéseit segítette, 100 ezer munkahelyet védett meg. Ezt a munkát folytatjuk az új programoknál is – tette hozzá Varga Mihály.

vinop Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek