Magyar gazdaság

A fejlesztési láz miatt stabil a Siemens

A járvány nem befolyásolta jelentősen a Siemens Zrt. működését, és a cég teljesítette üzleti céljait. A folyamatos működés mellett nem volt szükség sem elbocsátásokra, sem fizetés- vagy munkaidő-csökkentésre.

A Siemens Zrt. működését eddig nem befolyásolta nagyobb mértékben a járványhelyzet, ami egyrészt a szigorú szabályok bevezetésének tudható be, másrészt annak, hogy a vállalat megrendelései jórészt az üzleti szféra hosszabb távú fejlesztési projektjein alapulnak, mint például a gyárak modernizálása, építése, a nagy ívű fejlesztések. A járvány negatív gazdasági hatásait is figyelembe véve a vállalat teljesítette az üzleti céljait – mondta a Világgazdaságnak Dale A. Martin elnök-vezérigazgató.

A járvány első és második hulláma alatt is folyamatosan működtek, új munkatársakat vettek fel, és sem elbocsátásra, sem fizetés- vagy munkaidő-csökkentésre nem volt szükség.

A Siemens csoport számára fontos változást hozott energia­üzletágának kiválása, külön tőzsdei vállalatként való elindulása. Ez a Siemens Zrt. tevékenységére is kihatással volt, pénzügyi eredménye a következő beszámolóban jelenik majd meg.

A hazai társaság teljes mértékben az ipari digitalizáció, az okos-infrastruktúra és a kutatás-fejlesztés területére összpontosít.

A Siemens az ipari digitalizációs terület alatt fogja össze az ipar 4.0-s megoldásokat, az okos-infrastruktúra szektora tömöríti az épület- és az energiaautomatizációhoz, az elektromos járművek töltési megoldásaihoz, valamint az elektromos rendszerekhez kapcsolódó portfóliókat. A kutatás-fejlesztési részleg feladata az autóipari elektromos hajtásrendszerek támogatása nagynevű márkák számára. Globális szinten a vállalat csaknem negyven országban folytat k+f-tevékenységet, köztük Magyarországon is, ám az itteni tevékenységük komplexitása kiemelkedő a maga területén – közölte a vállalat.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A német gyökerű társaság megoldásainak hazai elterjedését elősegíti a digitalizációs trend erősödése, valamint az is, hogy kiemelkedő a magyarországi oktatási tevékenysége.

A duális képzés mellett – ahol a Siemens megoldásait ismerhetik meg a fiatalok – több helyszínen működik a vállalat oktatási részlege, és évente ezret meghaladó számú résztvevő szerez mélyebb ismereteket a saját vállalatuknál működő Siemens-berendezésekről, valamint találkozik az elérhető legújabb megoldásokkal.

Emiatt is volt fontos lépés, hogy a járvány miatt szinte egyik napról a másikra webre vitte az oktatást a vállalat. Jól vizsgázott a webshopja is, növekvő megrendelésszámot regisztrál az Industry Mall alkalmazáson keresztül, ahol a több mint 135 ezer automatizálási és hajtástechnikai termékről, valamint ezek 30 millió feletti kombinálási lehetőségéről lehet információkat szerezni.

A hazai Siemens-vezér elmondása szerint a vállalatcsoport az egészségügy területén továbbra is fontos szereplő, az egészségügyi üzletág például egy laboratóriumi alapú, teljes antitest-vizsgálatot fejlesztett ki, amely a SARS-CoV-2-antitestek jelenlétét mutatja ki a vérben. Itthon szintén a Siemens Healthineers szállított CT-berendezést a kiskunhalasi konténerkórházba, és a kórház működéséhez szükséges kis- és középfeszültségű energiaellátási és elosztási rendszert is a vállalat biztosította.

Globális jelenlét

A Siemens AG a világ egyik vezető technológiai vállalata, kétszáz országban van jelen, és csaknem 300 ezer munkatársat foglalkoztat. Világszinten a Siemens csoport a szeptember 30-án zárult 2020-as pénzügyi évben 57,1 milliárd euró bevételt, 7,6 milliárd eurós üzemi eredményt és 4,2 milliárd euró nyereséget könyvelt el.

 

Siemens Healthineers Dale A. Martin Siemens
Kapcsolódó cikkek