Magyar gazdaság

Angliát tíz éven belül ellephetik a légitaxik

London és Brighton között 2023-ban légitaxi-szolgáltatás indulhat.

A London és Brighton között mindössze 30 perc alatt közlekedő repülő taxik

hamarosan az egekbe szállhatnak, miután a projekt elnyerte a brit kormány támogatását. A repülőgépek jelentősen csökkenthetik az utazási időt, hiszen jelenleg az út körülbelül két órát vesz igénybe autóval, és egy órát vonattal – írta meg az Origo a The Argus cikke alapján.

A szemléből kiderült, az Egyesült Királyságban a Vertical Aerospace lett az első olyan vállalat, amely drón stílusú, függőlegesen felszálló és leszálló repülőgépeket gyártott és tesztelt. A repülő taxik a London és Brighton közötti távot képesek 30 perc alatt megtenni, ami jelentősen csökkentheti az utazási időt. Amennyiben a kormány támogatta program elindul, az óriási, embereket szállító drónokat Downs felett lehet majd látni, akár 150 kilométer per órával száguldani a levegőben.

Mindemellett a repülőgép az elosztott meghajtási rendszerének köszönhetően harmincszor halkabb lesz, mint egy helikopter.

Fotó: Vertical Aerospace

Így az Egyesült Királyság lehet az első ország a világon, ahol az égen légi taxik közlekedhetnek a közeljövőben.

Mint írták, egy légi mobilitással foglalkozó szakértő szerint, a projekt akár 2023-ra megvalósulhat, hiszen nagyot tudott előre lépni a terv azzal, hogy 2,5 millió font részleges finanszírozásban részesült a kormány részéről.

Hogyha az utazás jövőjére gondolunk ma már mindennél fontosabb, hogy elkezdjük feltárni azokat a lehetőségeket, amelyek a közlekedést fenntarthatóbbá teszik a folyamatosan növekedő, egyre népesebb városokban

fogalmazott James Richmond.

Stephen Fitzpatrick, a Vertical Aerospace alapítója pedig ennek a célnak tesz eleget azzal, hogy vállalkozásával megpróbálja előre mozdítani a közlekedés fenntarthatóságát. Mindemellett a drónszerű repülőgépek új munkahelyeket hozhatnak létre az iparágban, hiszen szükség lesz pilótákra, akik vezetik majd a járműveket, amelyekben a jelenlegi tervek szerint négy utas foglalhat helyet egyszerre.

 

légitaxi alternatív közlekedés
Kapcsolódó cikkek