Magyar gazdaság

E-alap: kisöpörtek hétmilliárdot

Az Egészségbiztosítási Alap maradványösszegéből egyebek között a hospice-ellátás, a rehabilitációs és krónikus fekvőbeteg-szakellátás, a légimentés és a büntetés-végrehajtás részesült.

Tavaly év végén valamivel több, mint hétmilliárd-kilencvenhárommillió forintot osztottak szét az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) gyógyító-megelőző ellátások maradványából – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból.

A részletes felsorolás szerint az otthoni szakápolás és az otthoni hospice-ellátás összesen egymilliárd forintot kapott.

Mint írják, fontos, hogy a magas szintű betegellátáshoz hosszú távon rendelkezésre álljon a dolgozói létszám, és javuljon a feladatellátásban részt vevő szolgálatok pénzügyi helyzete.

A hospice-rendszerben azokat a betegeket látják el, akik nem igénylik a kórházi bennfekvést. Csaknem kétmilliárd forintot kapott a rehabilitációs és krónikus fekvőbetegek szakellátása, valamint egymilliárdot a betegszállítás és orvosi rendelvényű halottszállítás.

Fotó: Vas Népe/Horváth Balázs

A mentés és a légi mentés összesen 392,33 millió forintban részesült. Az Országos Mentőszolgálatnak a veszélyhelyzetben nyújtott többletteljesítmény miatt 300 millió forintot, a légi mentésért felelős Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek pedig 92,33 millió forintot különítettek el az E-alap maradványából.

A légimentők adatai szerint helikoptereik évente átlagosan 2400 riasztást kapnak. Országos feladataikat hét bázisról látják el.

Tavaly a traumatológiai ellátásra kiemelt finanszírozást biztosítottak, ezt most a gyermekkórházak gyermeksebészeti osztályainak ezen ellátására is kiterjesztették a maradvány terhére. Az intézmények 2020 januárjáig visszamenőleg megkapják a fix díjat – írja a NEAK.

A gyermekek ellátását szolgáló többlet ezzel 746,3 millió forintot tesz ki.

Az átlagfinanszírozás bevezetésével egyes szolgáltatók októberi teljesítménye részben finanszírozatlan maradt, ezért ennek kompenzálására 740,6 millió forintot különítettek el, a döntés a szakellátást érinti.

A járóbeteg-szakellátásra 965,5 millió forint jutott a maradványból, amelyből részesült a fogvatartottak egészségügyi ellátása is.

Tavaly épült egy új rabkórház, a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ költözéséhez pedig 250 millió forint egyszeri támogatást kapott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

hospice légimentés helikopter járóbeteg-ellátás egészségbiztosítási alap
Kapcsolódó cikkek