Magyar gazdaság

Haladnak tovább a megkezdett úton

A kormányzó német CDU egyértelművé tette Armin Laschet elnökké választásával, hogy nem akar jelentősen eltérni attól a politikától, amelyet Angela Merkel kancellár tizenhat éven keresztül képviselt.

Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton minimális többséggel a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére. Az Angela Merkel kancellár leghűségesebb szövetségesének számító Laschet a második, döntő fordulóban 521, a hagyományos konzervatív politika hívének tartott üzletember, Friedrich Merz 466 szavazatot kapott. A megválasztása a Deutsche Welle elemzése szerint azt jelenti, hogy a CDU tagjai nem vállaltak kockázatot a koronavírus-járvány okozta válság kellős közepén, hanem a folyamatosságra és a kiszámíthatóságra szavaztak.

A győzelem azonban nem jelenti azt, hogy az 59 éves Laschet lesz a CDU kancellárjelöltje az ősszel tartandó parlamenti választáson.

A személyről a pártszövetség másik tagjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt majd csak hónapok múlva döntenek, és

a versenyben lesz két kihívója, akik kimondottan jó szerepelnek a közvélemény-kutatásokban.

  • Az egyikük Jens Spahn egészségügyi miniszter, aki támogatta Laschet megválasztását, és azzal, ahogyan a koronavírus-járványt kezelte, a decemberi felmérésekben Merkelt is megelőzte.
  • A másik pedig Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke, aki tartományi vezetői képességei folytán a pártcsalád választói körében a legnagyobb támogatottsággal rendelkezik.
  • Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

    A gazdaságpolitikát illetően Laschet a centrumhoz tartozik, de

    a magas költségvetési kiadásokkal szemben a pénzügyi óvatosságot helyezi előtérbe.

    Észak-Rajna–Vesztfáliában – amely az ország legnépesebb tartománya – a liberális demokratákkal kötött koalíciót, akik az alacsony adókat és a fiskális korlátozásokat támogatják, de elfogadható partner lehet a Zöldek számára is. A legfrissebb felmérések szerint a CDU–CSU a szavazatok 36-37 százalékára számíthat, a Zöldek 20, a nagykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt 15-16, a jobboldali populista Alternatíva Németországért 10 százalékon áll. Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a választás után a CDU–CSU a Zöldekkel lép koalícióra. A Zöldek két vezetője, Annalena Baerbock és Robert Habeck szerint azonban a CDU-nak előbb olyan politikát kell kialakítania, amely környezetvédelmi szempontból fenntartható módon modernizálja Európa legnagyobb gazdaságát. Laschet egyetért ugyan azzal, hogy intézkedéseket kell hozni a klímaváltozás ellen, ezek azonban szerinte „nem fojthatják meg a gazdaságot”.

    Az első lignittüzelésű erőműveket pár éve bezártuk, és ez ezután is folytatódni fog, ami jövő évtől rendkívül ambiciózus terv lesz, mivel addigra a nukleáris energiatermelést is megszüntetjük

    – hangsúlyozta az elnökválasztási kampányban, hozzátéve, hogy megfizethető áron kell elektromos áramot biztosítani a német acél- és vegyipari vállalatok számára.

    Laschet nézetei az Európai Uniót illetően is megegyeznek Mer­kelével, bár gyakran bírálta a kancellárt amiatt, hogy nem elég ambiciózus e téren, túl lassan reagált Emmanuel Macron francia elnök reformot sürgető követeléseire. A CDU új elnöke 1999 és 2005 között az Európai Parlament tagja volt, és elsősorban külpolitikával, nemzetközi kapcsolatokkal és költségvetési kérdésekkel foglalkozott. Kritikusai szerint túlságosan puha Vlagyimir Putyinnal és Oroszországgal, valamint Kínával szemben is – ez a vád gyakran éri Angela Merkelt is.

    Németország CDU-CSU Armin Laschet Angela Merkel
    Kapcsolódó cikkek