Magyar gazdaság

Igen nagyvonalú volt a főváros a Lánchíd-tender nyertesével

A vállalkozót terhelő késedelmi kötbért például jócskán visszanyesték.

Ötmilliárddal drágábban újítja fel a Lánchidat Karácsony Gergely, mint Tarlós Istvánék tették volna. A bruttó 26,75 milliárdos Lánchíd-tenderen nyertes cég ráadásul az az A-Híd Zrt., amelynek év végi exkluzív rendezvényén részt vett Tüttő főpolgármester-helyettes is – írja a Mandiner.

A közel 5 milliárdos bruttó árkülönbözet mellett ráadásul több ponton is jobban járt az A-Híd, mint ahogy az előző főpolgármester esetén járt volna. Két igen jelentős vállalkozóbarát könnyítés is bekerült a Karácsonyék által vezényelt közbeszerzésbe. Örülhet az A-Híd azért, mert

a Tarlós-féle eljáráshoz képest csaknem 50-szer nagyobb előleget garantál nekik a kiírás

- közli a Mandiner.

Fotó: VG

A lap azt írja: míg Tarlósék 75 millió forintban maximalizálták a vállalkozónak adandó előleg összegét, addig Karácsonyék a teljes nettó vállalkozói díj (nettó 18,8 milliárd forint) 20 százalékában határozták azt meg. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg mintegy nettó 3,76 milliárd forintot kap előlegbe az A-Híd a fővárostól, szemben a már említett Tarlósék által kikötött 75 millió forinttal.

A másik fontos pont, ahol a főváros kedvezett az A-Hídnak, az a vállalkozás által késedelem esetén fizetendő kötbér összegének meghatározása volt. A késedelmi kötbért Tarlós és Karácsony is napi kötbérben határozta meg. Azonban míg Tarlósék a vállalkozói díj 0,5 százalékának megfelelő kötbért határoztak meg, addig Karácsonyék beérték csupán a vállalkozói díj 0,25 százalékának megfelelő kötbérrel abban az esetben, ha a vállalkozó késedelembe esik valamilyen szerződésben vállalt feladat elvégzésével.

Lándhíd
Kapcsolódó cikkek