Magyar gazdaság

Javult Magyarország külső finanszírozási képessége

Sok magyar szállt be a nemzetközi részvénypiacokra 2020-ban.

A tavalyi harmadik negyedévben Magyarország négy negyedéves külső finanszírozási képessége a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékára nőtt, míg a folyó fizetési mérleg hiánya az előző negyedévhez képest jelentősen mérséklődött, a 0,2 százalékán alakult – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fizetési mérleg jelentéséből.

Az alulról számított finanszírozási képesség a négy negyedéves gördülő aktívuma a GDP 0,2 százalékát tette ki, a tévedések és kihagyások valamivel magasabbak voltak, mint korábban – a GDP 2,2 százalékára rúgtak.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A négy negyedéves külkereskedelmi többlet 2016 óta először emelkedett, ami az áruegyenleg kedvező fordulatának köszönhető, azonban a szolgáltatásmérleg többlete a járvány miatt tovább olvadt.

A külkereskedelmi egyenleg 2020 harmadik negyedévi kedvező alakulásához elsősorban a cserearányok javulása járult hozzá, a volumenváltozás az előző negyedévi érdemi esést követően a július-szeptemberi időszakban már csak kismértékben rontotta az egyenleget. A jövedelemegyenleg GDP-arányos hiánya 2,9 százalékra mérséklődött, ami elsősorban a külföldi vállalatok profitjának visszaesésével állt összefüggésben. A magyar munkavállalók külföldi jövedelme csökkent az előző háromhavi időszakhoz képest.

A nettó működőtőke (FDI) beáramlása a harmadik negyedévben 0,2 milliárd eurót tett ki. Az FDI növekedésének irányába elsősorban ismét az újrabefektetett jövedelmek hatottak, míg a részesedések és a tulajdonosi hitelek enyhe mérséklődést mutattak.

A nem adósságjellegű források esetében továbbra is kiáramlás figyelhető meg, aminek hátterében a portfolióbefektetések nettó kiáramlása áll, amit két tényező befolyásolt. Egyrészt csökken a külföldi piaci szereplők magyarországi részvénybefektetése közel 280 millió euróval mérséklődött. Másrészt mintegy 240 millió euróval nőttek a magyarok külföldi befektetései, ami nagyobb részt a kisebb részt a befektetési-jegy növekményében tükröződött. Ez utóbbi hátterében az állhatott, hogy a koronavírus hatására visszaeső tőzsdei árfolyamokat kedvező beszállási pontnak ítélhették meg a hazai befektetők, akik így már második negyedéve növelik külföldi befektetéseik értékét

külső finanszírozás folyó fizetési mérleg fizetési mérleg MNB
Kapcsolódó cikkek