Magyar gazdaság

Az észak-koreai olajimport felrúgta az ENSZ szabályait

Titkos tengeri szállítmányokkal játszotta ki az éves hordóküszöböt a rezsim.

Észak-Korea olajimportja tavaly a sokszorosa volt az ENSZ által megengedettnek, Phenjan elsősorban titkos tengeri szállítmányok révén játszotta ki a Biztonsági Tanács által kivetett olajembargót – idézett szombaton a Kyodo hírügynökség az ENSZ szakértői csoportja által készített jelentésből.

Az embargó betartását ellenőrző szakértői csoport az ENSZ szankciós bizottsága elé terjesztette a jelentését, amelyet csak márciusban hoznak nyilvánosságra. A japán hírügynökségnek betekintése volt a dokumentum összegzésébe, amely megállapítja, hogy Észak-Korea többszörösen

túllépte a finomított olajból előállított termékek importjára 2017-ben megállapított ötszázezer hordós éves küszöbértéket.

Fotó: Getty Images

A jelentés 2020 szeptemberével bezárólag terjedő időszakot ölel fel, és megállapítja, hogy az észak-koreai olajimport már akkor meghaladta a megengedett mennyiséget, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa állapított meg határozatában, büntetve Phenjant amiatt, hogy nem vetettt végett az atomprogramjának és a rakétakísérleteinek.

A jelentés szerint Észak-Korea lezárta a határait, hogy megvédje magát a koronavírus okozta világjárványtól, de titkos áruszállítmányok továbbra is érkeztek az országba, jóllehet több ország, köztük Nagy-Britannia, Japán és az Egyesült Államok is együttműködött a tengeren zajló ellenőrzésében. A dokumentum szerint a Phenjan fő külföldi valutaforrását szénexport – amely ugyancsak tilalom alatt áll – júliusban jórészt leállt.

Phenjan azzal is megsértette az ENSZ-határozatokat, hogy folytatta az atom- és rakétaprogramjához kapcsolódó fejlesztéseket, és ehhez külföldről hozott be termékeket és technológiákat – áll a jelentésben.

Észak-Korea ENSZ olajimport olajpiac
Kapcsolódó cikkek