Magyar gazdaság

Tovább hízlalta az állampapírprogramját az MNB

Az aukción már csak 21 milliárd forintért vett kötvényeket a jegybank.

A tavalyi év utolsó hónapjaiban megszokott, heti 50 milliárd forintos állampapírvásárlásokat két héttel ezelőtt 55 milliárd forintra, majd múlt héten 60 milliárd forintra növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki a jegybanki adatközlésből.

Korábban jellemzően a keddi aukciókon vásárolt kötvényeket az MNB, az 50 milliárdos vételből általában 40 milliárd forintot a tendereken vásároltak meg. Az elmúlt hetekben azonban egyre kisebb az aukción vásárolt mennyiség. Január 26-án már csupán 35 milliárd forintért, február 2-án pedig 28 milliárd forintért vett a jegybank államkötvényt a tenderek keretein belül. A február 9-i aukción ez 21 milliárd forintra olvadt, igaz, a felajánlott mennyiség is mindössze 25 milliárd forintot tett ki.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az államkötvény-állomány a mai aukcióval elérte az 1279 milliárd forintot.

A tendereken csökkenő vásárolásokat a másodpiaci vétel növelésével ellensúlyozta az MNB. Míg tavaly október óta jellemzően 10 milliárd forint értékű kötvényt vett a jegybank a másodpiacon, addig január utolsó hetében már 20 milliárd forintért, múlt héten pedig 32 milliárd forintért vásároltak állampapírt.

A monetáris tanács a januári kamatdöntő ülésén jelezte, hogy átsúlyozzák a mennyiségi könnyítési programokat, illetve az állampapírvásárlásokon belül nagyobb hangsúlyt kapnak a másodpiaci beszerzések. Az MNB 2000 milliárd forint elérésekor vizsgálhatja felül a kötvényvásárlási programját.

mennyiségi könnyítés állampapír mennyiségi lazítás kötvény MNB
Kapcsolódó cikkek