Magyar gazdaság

A kötvénypiacon még nem érezhető az EKB beavatkozása

Az EKB a kötvényvásárlások jelentős növelését ígérte a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében.

Némi időre lehet szükség ahhoz, hogy láthatóvá váljon a pénznyomtatás ütemének múlt héten elfogadott fokozása, ami a válság hatásait hivatott enyhíteni – hangsúlyozta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt tartott beszédében.

Az EKB a kötvénypiaci hozamok csökkentése és a hitelfelvételi költségek növekedésének megakadályozása érdekében a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében a kötvényvásárlások jelentős növelését ígérte, ami elsősorban az Egyesült Államokban tapasztalható magasabb inflációs félelmek miatt vált szükségessé az európai piacon is.

Elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az EKB heti vásárlási adataiban egyelőre nem látható a vásárlás fokozása. Lagarde erre vonatkozóan jelezte, hogy időbe telik, mire az ígért lépés megjelenik a heti kötvényvásárlási számokban. A nyilvántartást torzíthatják rövidtávú tényezők – például alkalmanként egyösszegű visszaváltások –, ám hosszabb időintervallumot tekintve látható lesz a növekvő tendencia. Az aggodalmak pedig minden bizonnyal erősödnek majd, miután az amerikai jegybank (Fed) szerdán emelte növekedési és inflációs várakozásait, miközben 2024-ig nem tervez kamatemelést.

Ez tovább röpítette a tízéves amerikai állampapír hozamát, ennek nyomán pedig az euróövezet államkötvényeinek hozamai is ismét emelkedésnek indultak.

Lagarde erre vonatkozóan egyszerűen megismételte a bank politikai üzenetét, beleértve a növekedésre, az inflációra és a kötvényhozamokra vonatkozó útmutatásait.

Christine Lagarde
Fotó: Olivier Matthys / AFP

Noha a tízéves brit államkötvények hozama január óta szintén jelentősen emelkedett, a jegybank az irányadó kamatlábat egyhangú döntéssel a várakozásoknak megfelelően az eddigi rekordalacsony szinten, 0,1 százalékon hagyta, és nem változtatott 875 milliárd font összegű kötvényvásárlási programján sem. Az indoklásban kiemelte, hogy

az Egyesült Királyság GDP-je az előrejelzések szerint 2021-ben meghaladja a válság előtti szintjét, és az várhatóan tavasszal visszatér a 2 százalékos célhoz.

A jegybank mindaddig nem kíván szigorítani a monetáris politikáján, amíg jelentősen nem csökken a és a 2 százalékos inflációs cél fenntartható marad.

A török jegybank viszont nem kerülhette el, hogy reagáljon a növekvő inflációs nyomásra. A döntéshozók erőteljes monetáris szigorítás mellett döntöttek, 200 bázisponttal, 19 százalékra emelve az egyhetes repokamatlábat, meglepve az elemzők többségét, akik 100 bázispontos emelésre számítottak. A jegybank ezzel 2019 augusztusa óta a legmagasabbra emelte a hitelfelvételi költségeket, figyelembe véve a rövid és középtávú inflációs kilátásokat. Az éves infláció februárban 15,61 százalékra emelkedett a januári 14,97 százalékról, ami 2019 júliusa óta a legmagasabb szám. A szigorú monetáris politikát a bank mindaddig fenntartja, amíg az árindex tartós csökkenésnek nem indul, emellett akár további szigorítás is jöhet Törökországban.

jegybanki kamatdöntés Bank of Engand Christine Lagarde PEPP török jegybank Európai Központi Bank (EKB)
Kapcsolódó cikkek