Nemzetközi gazdaság

Több Fed döntéshozó vár kamatemelést 2023-ig, mint korábban

A vártnak megfelelő sávban hagyta az irányadó kamatot a Fed.

A vártnak megfelelően 0-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot a Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága, de a bank megemelte gazdasági növekedési és inflációs előrejelzéseit, és a korábbinál több döntéshozó vár kamatemelést már 2024 előtt. A várakozások a gazdasági fellendülésre és az felpörgésére az elmúlt hónapokban meglepő mértékben felhajtották az amerikai hosszú távú állampapírok piaci hozamait, sokkhullámokat küldve szét a világ pénzügyi piacain.

A 10-éves papír hozam szerdán is tovább emelkedett, és 13 hónapos csúcsot ért el 1,69 környékén,

majd a Fed bejelentései után öt bázispontot csökkent, miközben a dollár – amely erősödésével okozott meglepetést az idén – 1,19-ről az 1,2-es vonal felé gyengült az euró ellenében

A Fed közleményében megerősítette:

fenntartja havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlásait, amíg az amerikai gazdaság „jelentős további előrehaladást ér el” a teljes foglalkoztatottság megvalósítása és a két százalékos inflációs cél elérése felé, és a bank nem emel kamatot, míg el nem éri ezeket a célokat.

Fotó: KAREN BLEIER / AFP

A 18 döntéshozó közül most hét vár kamatemelést 2023-ig, sok befektetőhöz hasonlóan. Legutóbb decemberben közöltek ilyen előrejelzést, akkor 17-ből öten számítottak emelésre már 2024 előtt.

Jerome Powell elnök sajtótájékoztatóján azonban hangsúlyozta: a bank továbbra is támogatja a gazdasági kilábalást, és nincs itt az ideje a monetáris lazítás visszavonásáról beszélni. Az elnök nem adott lovat a további hozamemelkedés alá, és amint sok elemzők várta, határozottan különbséget tett a döntéshozók előrejelzése és a bank várható politikája közt, és aláhúzta: a döntéshozók legnagyobb része még mindig stabil kamatokra számít a következő években.

Friss negyedéves kitekintésében a Fed 6,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2021-re, a korábbi 4,2 százalékkal szemben, és 2,4 százalékos emelkedést a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexében 1,8 százalék helyett.

Az infláció tehát már meghaladhatja a célt, de a Fed azt várja, hogy az árindex 2022-re két százalékra vonul vissza. A Fed 2021-es növekedési jóslata meghaladja a Reuters 6,2 százalékos elemzői konszenzusát, és az utóbbi majdnem négy évtized legerősebb éves bővülése lenne. A Fed decemberi öt százalékos jóslatánál alacsonyabb, 4,5 százalékos munkanélküli rátát vár 2021-re, és fokozatos csökkenést a következő évekre.

federal reserve
Kapcsolódó cikkek