Magyar gazdaság

Februárban 38,2 ezer fővel többen kerestek állást, mint egy éve

Összesen 75 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 53,9 ezer maradt üres.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében februárban 302,2 ezer álláskereső szerepelt, amely 38,2 ezer fővel több az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az álláskeresők száma 2020 februárjához képest 14,5, a megelőző hónaphoz viszonyítva azonban csupán 1,2 százalékkal nőtt.

Az év első hónapjaiban szezonális hatások miatt nem ritka a kismértékű növekedés, az álláskeresők száma a tavalyi csúcshoz, a júniusi 376,3 ezer főhöz képest tartósan alacsonyabb.

Az álláskeresők között a februári zárónapon 145,2 ezer férfi és 157 ezer nő szerepelt, arányuk 48 és 52 százalék volt. Éves viszonylatban a férfiak száma 13, a nőké pedig 15,9 százalékkal nőtt a regisztrált álláskeresők között. Iskolai végzettség tekintetében

  • a legfeljebb általános iskolát végzettek 120,8 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 40 százalékot jelentett a vizsgált hónapban.
  • Középfokú iskolai végzettséggel 159,5 ezer fő (52,8 százalék),
  • felsőfokú végzettséggel 21,8 ezer fő (7,2 százalék) rendelkezett.
  • A középfokú végzettséggel rendelkezők 48,5 százaléka végzett szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, 26,5 százaléka szakközépiskolát (szakgimnáziumot), 4,3 százaléka technikumi, 20,7 százaléka gimnáziumi végzettséggel bírt. A tárgyhónapban 155,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 50,1 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 48,6 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

    Fotó: JOEL SAGET / AFP

    Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,6 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom és Fejér megye is.

    A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2020. október – decemberi gördülő negyedévben 196,5 ezer főt tett ki, amely 4,2 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

    A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékponttal volt magasabb.

    Idén februárban a nyilvántartásban 22,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 7,5 százalékot jelentett. A pályakezdő álláskeresők 40,7 százalékának legfeljebb általános iskolai végzettsége volt. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 26,6 százalékos a növekedés az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 86,2 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 28,5 százalékos aránnyal szerepelt. A tárgyhónapban összesen 45,9 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási és kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 8,5 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 29 százalékkal csökkent. A foglalkoztatók összesen 29,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 63 százalékához igényeltek támogatást. Összességében februárban 75 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 53,9 ezer maradt üres, betöltetlen. A foglalkoztatók összesen 585 személyt érintő csoportos létszámleépítésére vonatkozó döntést jelentettek be.

    Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkanélküliség foglalkoztatottság
    Kapcsolódó cikkek