Magyar gazdaság

Nőtt a hatályos szabadalmak száma Magyarországon

.

A Magyarországon hatályos szabadalmak száma tavaly év végén 33 566 volt, 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban

– közölte a Világgazdasággal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Ezen belül a hazánkra hatályosított európai szabadalmak száma 7 százalékkal, 31 870-re emelkedett, eközben pedig a nemzeti úton megadott szabadalmak száma 2209-ről 1696-ra csökkent. A hatályos európai szabadalmak mennyiségének növekedése 2010 és 2020 között csaknem négyszeres volt, 2015 és 2020 között pedig több mint 80 százalékos. Egy szabadalmi oltalom húsz évre ad monopoljogot a tulajdonosának.

Az SZTNH adatai szerint

a Magyarországon is hatályos közösségi növényfajta-oltalmak száma meghaladta a 29 ezret, ami éves alapon 3 százalékos növekedést tükröz.

A nemzeti növényfajta-oltalmak száma is bővült, 119-ről 167-re ugrott. A nemzeti védjegyoltalmak száma az előző évekével azonos, 54 ezres szinten maradt. Az európai uniós védjegyrendszer elszívó hatása, továbbá a világjárvány okozta korlátozások miatt a hatályos nemzetközi (madridi rendszerű) védjegyek állománya az elmúlt években lassan csökkent, tavaly 4 százalékkal, 80 ezerre apadt. A több országra védjegyoltalmat szerezni kívánó külföldi bejelentők már évek óta növekvő számban választják az teljes területére oltalmat biztosító európai uniós védjegyet (EU Trade Mark), és már mintegy 1,8 millió uniós védjegy hatályos Magyarországon is. A nemzetközi szabadalmi (PCT) bejelentések száma évről évre emelkedik, ezeknek eddig a pandémia sem szabott gátat:

az elmúlt évben 275,9 ezer ilyen bejelentést regisztrált a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO), 4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor ezeknek csak csekély hányada eredményez az eljárás későbbi szakaszában Magyarország területére is kiterjedő oltalmat.

Fotó: Shutterstock

A nemzeti úton benyújtott szabadalmi bejelentések száma 2020-ban 456 volt, csaknem 1,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A 2018-as, mélypontot jelentő 443 bejelentést követően tehát valamelyest megfordult a csökkenő trend, s azóta lassú növekedés jellemző. A nemzeti úton érkezett bejelentések 94 százaléka, azaz 428 hazai székhelyű, illetve lakóhelyű ügyféltől származott. Az esetek 65 százaléka egyéni, magánszemélyek által benyújtott bejelentés volt, a fennmaradó rész intézményektől, azaz jogi személyektől érkezett.

A nemzeti úton benyújtott, befejezett szabadalmi bejelentések esetében a szabadalom megadására irányuló eljárás átlagos bruttó átfutási ideje 2020-ban 30,8 hónap volt, 9 százalékkal rövidült az ügyek befejezése. Az ügyek átlagos nettó átfutási ideje pedig 25 hónapról 21,5 hónapra, azaz 14 százalékkal mérséklődött.

A Magyarországon hatályos, 33 ezret meghaladó számú szabadalmi oltalom 34 százaléka a gyógyszeriparhoz köthető, ez megelőzi az egyéb berendezés és a műszerek (11, illetve 9 százalék) kategóriáját. Az öt legnépszerűbb technológiai terület adta a szabadalmak 70 százalékát. Az itthon hatályos szabadalmak jogosultjainak 97 százaléka külföldi:

24 százalékuk amerikai, 19 százalékuk német, megelőzve a svájci (7), francia (6), japán (5) és olasz (5) székhelyű jogosultakat.

Ezek az arányok összhangban vannak a gazdaság szerkezeti adottságaival, a hazánkba irányuló importáru-forgalommal és a külföldi működőtőke-beáramlással. A legtöbb Magyarországon hatályos szabadalommal a Qualcomm, az Ericsson, a Philip Morris, a BASF, a Novartis, az LG, az Apple, a Huawei, a Bayer és a Hoffmann-La Roche rendelkezik. A nemzeti úton megadott szabadalmi oltalommal legnagyobb számban rendelkező három jogosult a Bayer csoport tagjai mellett a Richter Gedeon (53) és az Egis (41) volt. A hazai székhelyű jogosultak közül a legtöbb Magyarországon hatályosított európai szabadalommal a Richter és az Egis mellett a Pécsi Tudományegyetem rendelkezett 2020-ban.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Kapcsolódó cikkek