Magyar gazdaság

Akár őszig is maradhatnak a monetáris kondíciók

Az állampapírvásárlások felülvizsgálati keretét 3000 milliárd forintra emelte a jegybank.

A korábbi 2000 milliárd forintról 3000 milliárd forintra emelte a Magyar Nemzetei Bank (MNB) az állampapírvásárlási programja felülvizsgálati keretét – derült ki a jegybank kamatdöntés után kiadott közleményéből.

A monetáris kondíciók nem változtak, az alapkamat továbbra is 0,6 százalék, az egynapos betéti eszköz rátája -0,05 százalék maradt.

A keddi kötvényvásárlási aukción 25 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat az MNB, így az állampapírok és az államilag garantált kötvények állománya elérte az 1997 milliárd forintot. A program felülvizsgálati kerete 2000 milliárd forintnál volt, így a monetáris tanács értékelte a vásárlásokat és 3000 milliárd forint állományban határozta meg a vásárlások felülvizsgálatát.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Világgazdaság kérdésére hangsúlyozta: a jegybank már korábban jelezte, hogy folytathatja az állampapírvásárlásokat, így várható volt a lépés. A bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított költségvetési hiányt 6,5 százalékról 7,5 százalékra emelte a kormány, így a program a továbbra is támogathatja a finanszírozást. A szakértő szerint

a nemzetközi környezettől és az EU-s források beérkezésétől függően ősszel már csökkenhetnek a heti vásárlások,

addig rugalmasan alakíthatja a megvett mennyiséget az MNB.

Nem elképzelhetetlen kismértékű monetáris politikai szigorítás, ha magas marad az

– értékelte a kamatdöntő ülést Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. Az egyhetes betét kamatának 15 bázispontos vágása lehetséges lenne, azonban az inflációs kockázatok miatt inkább tarthatják a 0,75 százalékot. Az elemző rámutatott: a gazdaság nyitása utáni áremelkedést az április-májusi infláció mutathatja meg.

Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője hangsúlyozta:

a jegybank egyelőre nem reagál az infláció megugrására, azonban a júniusi kamatdöntő ülésen elképzelhető változás,

mivel az MNB akkor teszi közzé a frissített inflációs pályáját. Németh Dávid ennél későbbre, szeptemberre teszi a monetáris politikai váltást, mivel addigra lesz látható, hogy a gazdaság nyitása után mennyire lesz tartós az árnyomás. Amennyiben a nemzetközi folyamatok vagy a vártnál magasabb infláció nem indokolja, nem várható a feltételek változása.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/a-forint-elszallasa-eseten-johet-a-jegybank-lepese-2-3707890/

KAMATDÖNTÉS infláció eszközvásárlás MNB állampapírvásárlás jegybank
Kapcsolódó cikkek