Magyar gazdaság

Az euró eszköz, nem pedig cél

A koronavírus-válság rávilágított, hogy a saját monetáris politika segíti a kríziskezelést.

A koronavírus-válság rávilágított, hogy a saját monetáris politika segíti a kríziskezelést

– mondta a Világgazdaság kérdésére Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke a szervezet visegrádi országokról szóló konferenciáján. Amikor Magyarország a közös valutához csatlakozik, akkor hozzáadott értéket kell biztosítania. Az MKT elnöke hozzáfűzte: a maastrichti kritériumok teljesítése nem elegendő a csatlakozáshoz, további feltételeket érdemes teljesíteni, ezek biztosíthatják a sikeres csatlakozást.

Sosincs tökéletes idő az euró­zó­nához való csatlakozásra

– jelentette ki Boguslaw Fiedor, a Lengyel Közgazdasági Társaság alelnöke. A legjobb alkalom 2005 környéke volt, válság idején azonban nem jó csatlakozni a közös fizetőeszközhöz – tette hozzá a közgazdász.

Fotó: Shutterstock

Svatopluk Kapounek, a Cseh Közgazdasági Társaság elnöke rámutatott: az euró csak egy eszköz, amelynek vannak előnyei és hátrányai, ezért nem szabad célként kitűzni az euró bevezetésének elérését. Martin Kahanec, a Szlovák Közgazdasági Társaság korábbi elnöke aláhúzta: Szlovákiában pozitívak az euró bevezetésének tapasztalatai, a közös fizetőeszköz stabilitást biztosít a nyugati országokhoz szorosan kötődő gazdaságnak.

A visegrádi országoknak célszerű lenne V4-es fejlesztési bankot létrehozniuk, a közlekedési folyosók fejlesztésére és akár a közös ügyekhez is alapítaniuk egy intézményt

– hangsúlyozta Pleschinger Gyula. Svatopluk Kapounek szerint az energiapolitikában, az oktatásban és az adózásban is szorosabb együttműködést kellene megvalósítani, és az euró bevezetésének kérdésében is egyeztethetnének a visegrádi országok. Boguslaw Fiedor a közös létrehozását szorgalmazta, ami erős, közös tőkepiacot eredményezne.

(Címlapkép: Shutterstock)

Javult a hangulat Európában

A márciusi 91,1 pontról 98,9 pontra ugrott a gazdasági hangulatindex áprilisban – derült ki az Európai Bizottság adataiból. A mutató lassan jött föl a tavaly áprilisi 77,2 pontos mélypontjáról, de lényegesen elmaradt a 2019-es 110,6 pontos átlagától. Számottevően emelkedett minden részindex áprilisban. Az optimizmus valószínűleg a korlátozások feloldásának kezdetéhez, az oltási program előrehaladásához köthető.

 

V4 visegrádi országok euró mkt
Kapcsolódó cikkek