Magyar gazdaság

Elindult az új Duna-híd előkészítése

Minimálisan 600 méter szerkezeti hosszúságú hidat terveznek Vácnál, amelyhez 16 kilométer úthálózat kapcsolódna.

Mérnöki és műszaki tervezési szolgáltatásokra írt ki közbeszerzést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Váci új Duna-híd előkészítése kapcsán. Az európai közbeszerzési értesítőben megjelent felhívás szerint a NIF a Váci új Duna-híd előkészítése érdekében

döntéselőkészítő tanulmányt, tanulmánytervet, illetve környezeti hatástanulmányt rendelt,

utóbbit környezetvédelmi engedélyeztetésre is benyújtaná. A tender ismertetése szerint a vizsgálat elsődlegesen a 11. számú főút és az M2 sződligeti csomópont közötti szakaszra, valamint a Tahi-híd kapcsolatára terjed ki, ugyanakkor hozzáteszik, hogy az összes számba jöhető, más átvezetési pontok vizsgálata is megtörténik mindkét ágon, a hajózhatósági-, árvíz- és vízbázis védelmi követelmények figyelembe vételével.

Fotó: MTVA/ MTI / Lehotka László

A főágon várhatóan – az átkelés helyétől függően – minimálisan 600 méter szerkezeti hosszúságú és a hajózási paramétereknek megfelelő, minimálisan 120-180 méteres hídnyilásokkal épített hídszerkezet előkészítése szükséges

– emelte ki a NIF. Az átkelési hely megválasztását mindkét Dunaágon legalább 2-2 átvezetési ponton végzendő geotechnikai fúrásokkal is meg kell alapozni.

A terveket a kapcsolódó úthálózati nyomvonallal együtt látványterveken is várják. Ennek tervezett hossza körülbelül 16 kilométer, a szakaszon új, egybefüggő út épülne a szükséges körforgalom és útcsatlakozás kialakításával. A kerékpárút hálózatba kötését külön is említik a kiírásban.

https://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/hetvennegy-ujabb-kozutfejlesztes-tervezese-kezdodhet-meg-3450493/

A szerződés időtartam 20 hónap, az ajánlatok vagy részvételi kérelmek benyújtásának határideje május 27-e.

vác NIF Duna-híd előkészítés
Kapcsolódó cikkek