Magyar gazdaság

Felmentették a szoftverhiba miatt tévesen elítélt postásokat

Többen közülük börtönbe is kerültek.

Az Egyesült Királyságban 39 postai dolgozót találtak bűnösnek, miután a Horizon rendszer hibája miatt úgy tűnt, hogy lopást követtek el – számolt be róla a PC World.

Többen közülük börtönbe is kerültek.

Azonban mostanra sikerült tisztázniuk a nevüket – igaz, ez a korábbi veszteségekért és meghurcoltatásaikért nem kárpótolja őket.

Janet Skinnert, egy hulli postahivatal vezetőjét 9 hónapos börtönbüntetésre ítélték, mert 59 000 angol fonttal nem tudott elszámolni. A terhelő ítélet következtében a szabadulása után is nehezen talált munkát. Szintén lopás vádja miatt Harjinder Butoy három év nyolc hónapot ült.

Fotó: Shutterstock

A vádlottak közül 29 főt képviselő Neil Hudgell ügyvéd elmondta, hogy a posta egyrészt nem vett tudomást a nem kevés pénzből fejlesztett informatikai rendszer hiányosságairól,

másrészt saját jó hírneve és bevételei védelmében igyekezett eltitkolni ezt a kényes ügyet.

Másik hat, szintén a Horizon szoftver hibája miatt tévesen elítélt embert már decemberben felmentettek.

Boris Johnson a Twitteren: „I welcome the Court of Appeal's decision to overturn the convictions of 39 former sub-postmasters in the Horizon dispute, an appalling injustice which has had a devastating impact on these families for years. Lessons should and will be learnt to ensure this never happens again.” / Twitter

Az ítéletet Boris Johnson miniszterelnök is örömmel fogadta.

Horizon tévedés szoftverhiba posta ítélet büntetőügy
Kapcsolódó cikkek