Magyar gazdaság

Kap egy szép nagy telket a ZalaZone

Tovább gyarapszik a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, amely részben már használható, de az egészet 2021 végén kívánjak átadni.

Beruházási célterületté nyilvánított két külterületi földterületet egy új kormányrendelet, amelynek utolsó pontja szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszternek gondoskodnia kell róla, hogy az érintett ingatlanok tulajdonjoga átkerüljön a ZalaZone Ipari Park Szolgáltató Zrt.-hez.

Mindkét térség külterületi, az egyik Zalaegerszeghez, a másik a szomszédos Egervárhoz tartozik. A ZalaZone járműipari tesztpálya épp a kettő között terül el.

A kijelölt földrészleteknek azonban előbb át kell esniük a telekalakításon,

a pénzügyminiszternek pedig elő kell teremtenie 827 millió forintot az érintett erdő igénybevételéhez és a csereerdősítéshez.

(A pénzt az idei költségvetés agrárminisztériumi fejezetének erdő-, vad- és halgazdálkodási feladatok jogcímcsoportja javára kell átcsoportosítania.) A földdel kapcsolatos feladatok az agrárminiszterre hárulnak, akinek a Nemzeti Földügyi Központon keresztül kell eljárnia.

Fotó: Varga György/MTI

Ilyen feladat például a telekalakítással létrejött, állami tulajdonban álló, művelésből kivont területekre vonatkozó vagyonkezelési szerződés megszüntetése, majd – a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel együttműködve – azok átadása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

A ZalaZone európai szinten is egyedinek számító, részben már elkészült járműipari tesztpálya, amelynek üzemeltetése már önmagában is hatalmas üzletet ígér a tulajdonosának.

Ám ennél sokkal többről van szó: a pálya körüli tudományos és ipari parkban megtelepedhetnek a járműipari fejlesztésekkel foglalkozó vállalkozások, kutatóközpontok, a beruházás pedig növeli a helyi foglalkoztatást. A Világgazdaság korábbi cikke szerint 2021 végéig szeretnék átadni a 45 milliárd forintos beruházással épülő létesítményt, de mivel a munka modulonként folyik, már vannak kész elemei, és olyanok is, amelyeket az év közepére fejeznek be, például a városi tesztkörnyezetet teremtő smart cityt és az autópálya-szakaszt. A komplexum kész elemei 2018 óta bérelhetők.

Ráadásul a ZalaZone csak egyike a Zalaegerszegen folyó fejlesztéseknek, amelyek során például logisztikai központ létesül konténerterminállal, de lesz drón kompetencia-központ is, a nagy hozzáadott értékű feladatok elvégzéséhez szükséges utánpótlás képzés érdekében pedig az év elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a Zala­egerszegi Szakképzési Centrum egyes intézményeinek 21. századi elvárásoknak megfelelő fejlesztését.

A városhoz kapcsolódó, kiemelt súlyú projekt egy 60 milliárd forintba kerülő harcjárműgyártó gyár építése is.

A beruházó a németországi Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalata, a helyszín a ZalaZone Ipari Park.

önvezető autó Rheinmetall harcjárműgyár beruházás tesztpálya Zalazone Zalaegerszeg
Kapcsolódó cikkek