Magyar gazdaság

KT: túlfűthetik az ösztönzések a magyar gazdaságot

A Kovács Árpád vezette Költségvetési Tanács a gazdaság túlfűtöttségére figyelmeztet.

A 2022-es tervezet értelmében mind eredményszemléletben, mind pénzforgalmi szempontból 5,9 százalékra mérséklődik a költségvetés hiánya. A Költségvetési Tanács (KT) egyetért azzal, hogy az idei 7,5 százalékos tervhez képest jövőre csökkenjen a arányában kifejezett deficit, a mérséklés ütemét azonban nem tartja elégségesnek – állapította meg keddi ülésén a KT, miután véleményezte a jövő évi büdzsét. A Magyar Nemzeti Bank pedig egyenesen azt az álláspontot képviselte a tanácskozáson, hogy

a gazdasági környezet a 3 százalék közeli hiányt is lehetővé, illetve szükségessé teszi.

Jövőre 5,2 százalékkal emelkedhet a GDP, ez pedig a KT véleménye szerint markánsabb hiánycsökkentésnek is megfelelő alapot biztosít. Hasonló megállapításra jutott a szervezet az államadóssággal kapcsolatban. A tanács ugyan elismeri, hogy az Alaptörvény előírásával összhangban az államadósság-mutató csökkenő trendje tartós marad, és annak mértéke a törvényjavaslat tervezete szerint a 2021. évi 79,9 százalékról 2022 végére 79,3 százalékra mérséklődik, azonban a 0,6 százalékpontos csökkenést szintén nem tartja elégségesnek.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tervezetben 2022-re felvázolt makrogazdasági pálya szerint folytatódhat a dinamikus bérnövekedés, a bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 7,7 százalékkal emelkedhet.

A munkatermelékenység javulása 2021 után is lendületben marad, és ennek mértéke 2022-ben 4,1 százalékos lesz. A GDP volumene 2022-ben több mint 4 százalékkal haladja meg a járvány előtti szintet, miközben az idén és jövőre a GDP nominálisan 8-9 százalékkal emelkedik együttesen. Mint írják,

a kiadások azt tükrözik, hogy 2022-ben a gazdaság újraindítása a költségvetés első számú prioritása.

A Gazdaság-újraindítási Alapból mintegy 3720 milliárd forintot, míg európai uniós forrásból több mint 3050 milliárd forintot használhatnak fel. A már elindított és jövőben tervezett állami beruházásoknak, a lakásépítési programoknak és a jegybank által támogatott kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően a beruházási ráta az eddig mért szintjénél is magasabbra, 28,5 százalékra emelkedik 2022-ben.

Ugyanakkor a háztartások fogyasztása 2022-ben is dinamikusan emelkedik, miközben a megtakarítási ráta várhatóan csökken – emelte ki a KT.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A tanács úgy látja:

a háztartások fogyasztásának gyors bővülése és a magánszféra beruházási aktivitásának dinamikus növekedése esetén az ösztönző intézkedések a gazdaság túlfűtöttségét eredményezhetik, növelve az inflációs nyomást és veszélyeztetve a külgazdasági egyensúlyt. Ezért célszerűnek látszik egyes kiadási előirányzatok felhasználását feltételhez kötni, és csak akkor költeni el, ha a gazdaság dinamizálásához azokra tényleg szükség van

– figyelmeztette a KT a kormányt.

A jegybank szerint a költségvetési hiány és az államadósság gyorsabb ütemű csökkentése más területeken is segíti az egyensúlyok megőrzését, illetve helyreállítását. A központi pénzintézet kiemelten fontosnak tartja annak elkerülését, hogy a globálisan emelkedő inflációs környezetben a költségvetési hiány a kereslet aránytalan emelésével további inflációs kockázatokat okozzon.

A hiány markánsabb csökkentése hozzájárul a külső egyensúlyi pozíció, és ezen keresztül a befektetői megítélés további javulásához is.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság fenntartható felzárkózási pályán maradjon, még inkább növelni kell a zöldgazdaságra való áttérést és a digitális fordulatot támogató fejlesztések arányát – jelezte az MNB utalva arra, hogy a költségvetésnek hazánk versenyképességét is a lehető legnagyobb mértékben kell szolgálnia.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Költségvetési Tanács 2022-es költségvetés
Kapcsolódó cikkek