Magyar gazdaság

Floridában húzták fel a lazacok édenkertjét

Tökéletes élettérben tenyészt halakat egy amerikai cég.

Egy Floridában működő, lazactenyésztéssel foglalkozó vállalat a teljes amerikai piac leuralását tűzte célul a BBC összefoglalója szerint.

Az Atlantic Sapphire tenyésztési és értékesítései számai elképesztően megugrottak mióta kiépítették a cég teljesen szabályozott, körforgásos halgazdálkodási rendszerét. A vállalat innovációja, hogy az egyébként fiatal korukat édesvízben élő, majd a sós víz felé mozgó, a hőmérsékletre és az oxigéndússágra is nagyon érzékeny halfajta számára egy mesterséges,

de tökéletesen kontrollált életteret alakítottak ki a telepükön, messze a tengertől.

Fotó: Atlantic Sapphire

A projekt nem volt olcsó: a vállalat az utóbbi tíz évben kétmilliárd dollárt fordított a rendszere toldozására-foltozására, hogy hamarosan már 372 ezer négyzetméternyi üzemterületen élhessenek és szaporodhassanak az elsőosztályú lazacok – melyek között egyébként alig tapasztalható szaporlatcsökkenés, vagy betegség, összehasonlítva a konkurencia telepeivel.

A szép eredményeket látva, a cég kitűzte, hogy

a következő évtizedben 9500 tonnáról 220 ezer tonnára fogja növelni a kereskedelmi forgalmát,

hogy az Egyesült Államok lazacpiacának legerősebb szereplője legyen.

Hiánycikké válhat itthon a hal

A jól sikerült karácsonyi szezon, és a korán beindult miatt május végére elfogy a hazai halastavak készlete. Az árak már most 10 százalékkal magasabbak, mint egy éve.

 

halpiac lazac haltenésztés Flordia Atlantic Sapphire körforgásos gazdálkodás
Kapcsolódó cikkek