Magyar gazdaság

Mélyütés a skót EU-reményeknek a magas hiány

Hegynyi költségvetési hiányt halmozott fel a választásokra készülő Skócia, ami kétségessé teszi, hogyan idomulna majdan a brüsszeli szabályokhoz, ha elhagyná az Egyesült Királyságot és jelentkezne az európai uniós tagságra – írta a londoni Times.

Skócia május 6-án választásokat tart, és a kampány a gazdasági kérdésekre koncentrált, de a függetlenség ügye is a témái között van. Az elszakadáspártiak a járvány elmúltával újabb népszavazást tartanának a függetlenségről. Az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból sokak számára szolgált új érvekkel a Londonnal való szakításra, amit a közvélemény-kutatások szerint a skót szavazók kis többsége most támogatna is, szemben a 2014-ben tartott népszavazással, amikor az ügy elbukott. A londoni IFS gazdaságkutató intézetnek a héten napvilágra kerülő becslése a skót költségvetési hiányra új megvilágításba helyezheti a kérdést – írta a Times.

A konzervatív lap információi szerint az IFS a bruttó hazai termék 22–25 százalékára teszi majd a márciusban véget ért pénzügyi év deficitjét, ami majdnem háromszorosa lenne az előző év hiányának.

Jóval meghaladná a teljes Egyesült Királyság 14,5 százalékos hiányát is, ami 1946 óta a legmagasabb szám. Az EU ugyan a járvány miatt felfüggesztette a tagállami költségvetési deficitekre szabott háromszázalékos határt, és a következő években a korábbiaknál engedékenyebb maradhat, de

nagy kérdés, hogy egy skót csatlakozási kérelem esetén a brüsszeli bürokraták hogyan tekintenének a tartósnak ígérkező edinburghi költségvetési feszültségekre.

Fotó: Andy Buchanan / AFP

A korábbi évtizedekben az elszakadást támogató Skót Nemzeti Pártnak (SNP) volt egy mindent ütő lapja, amennyiben arról szólt a vita, miként tudná finanszírozni magát egy független Skócia: az északi-tengeri olajmezők hatalmas jövedelmeiből.

A világ azonban elfordulóban van az olajtól és a gáztól, sőt maga az SNP kormányozta Skócia is:

az áramfogyasztása 97 százalékát már tavaly a megújuló energiaforrások fedezték, bár a közlekedés, a fűtés és a mezőgazdaság még mindig a fosszilis üzemanyagokra támaszkodik.

Az olajbevételek estek az elmúlt években, és ez a folyamat folytatódhat.

A választás esélyesének a 129 fős törvényhozásban jelenleg 61 mandátummal rendelkező SNP számít, bár a belső viták szabdalta párt támogatottsága a nyári 50 százalék körüli csúcsokról mostanra 40 százalék alá esett. A kampány tisztázatlanul hagyta, miképpen oldanák meg majdan a hatalmas hiány kérdését, az ígéretek a kiadásokra koncentrálnak. A kormányzó párt ígéretcunamijában olyan tételek szerepelnek, mint az ingyenes fogászati ellátás és iskolai étkeztetés, vagy az ingyen internet és a használatát szolgáló eszköz a gyerekeknek, valamint az ingyen bicikli a rászoruló iskolásoknak.

Brexit uniós tagság függetlenség Európai Unió költségvetési hiány választások Nagy-Britannia Egyesült Királyság Skócia Skót Nemzeti Párt
Kapcsolódó cikkek