Magyar gazdaság

Pozitív hatást ért el a gazdaságélénkítés a feltörekvő piacokon

Azonban a központi bankok mennyiségi lazításának kockázatai a különböző makrogazdasági helyzet folytán igencsak eltérők lehetnek.

A központi bankok által a feltörekvő piacokon elindított kvantitatív enyhítő programok pozitív hatást érnek el, azonban kockázatai a különböző makrogazdasági helyzet folytán igen eltérők lehetnek – derült ki a Moody’s Investors Service jelentéséből.

Az elemzés során a Moody’s szakemberei tizenegy feltörekvő piacot vizsgáltak,

ahol a jegybank már megkezdte a mennyiség lazító intézkedésekre építő programokat.

Ezek az országok Chile (A1 negatív besorolású gazdaság a Moody’s szerint), Dél-Afrika (Ba2 negatív), Fülöp-szigetek (Baa2 stabil), Ghána (B3 negatív), Horvátország (Ba1 stabil), India (Baa3 negatív), Indonézia (Baa2 stabil), Lengyelország (A2 stabil), Kolumbia (Baa2 negatív), Magyarország (Baa3 pozitív) és Törökország (B2 negatív).

A továbbfejlesztett szakpolitikai keretek és intézményi megállapodások elősegítették a központi bankok gazdaságélénkítő programjainak sikerét

– mondta Deborah Tan, a Moody’s alelnöke.

A járvány csúcsán elindított programok a legtöbb piacon segítettek ellensúlyozni a tőkekiáramlás negatív hatásait

– tette hozzá.

Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Ugyanakkor egy ilyen kvantitatív gazdaságélénkítés kockázatokat is rejt magában. A program kiterjesztése és túl hosszú működtetése a fellendülés közben megnehezíti a piac megfelelő helyreállítását. Viszont a túl korai visszavonása a kialakulóban lévő fellendülés gátja lehet.

A központi bankok gazdaságélénkítő programjának megszüntetése az gyorsulását és az növekedését eredményezheti,

amely a vizsgált 11 ország esetében eltérő hatású lehet.

Az erősebb keretrendszerrel bíró gazdaságoknak kisebb kockázatokkal kell számolniuk az élénkítő programok fenntartása és felfüggesztése esetén egyaránt.

Moody's központi bank Magyarország mennyiségi lazítás feltörekvő gazdaságok gazdaságélénkítés jegybank kvantitatív élénkítés
Kapcsolódó cikkek