Magyar gazdaság

Tovább hasít a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata

Minden szegmensben nőttek az európai gumiabroncs-eladások az idei első negyedévben.

Az európai gumiabroncs-eladások minden szegmensben nőttek idén az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szerdán, az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers' Association – ETRMA) statisztikái alapján.

Kiemelik: a tavalyi első negyedévhez képest valamennyi szegmensben pozitív elmozdulást mértek, ami a szövetség szerint reményt keltő fejlemény. Az idén január-márciusban

  • a tehergépkocsi-szegmensben 18 százalékkal több, 3,336 millió abroncsot értékesítettek,
  • a motorkerékpárok és robogók piaca 17 százalékkal 2,497 millióra bővült.
  • A személyautókra való abroncsokból 12 százalékkal többet, 53,722 milliót adtak el.
  • Ez utóbbin belül a személygépkocsikhoz gyártott négyévszakos gumiabroncsok értékesítése 39 százalékkal nőtt, a téli abroncsoké 17 százalékkal, míg a nyári gumiabroncsok piaca 6 százalékkal bővült.

    Fotó: Pixabay (illusztráció)

    A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben alakult meg hét, magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Az itt tevékenykedő 7 vállalat – az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear, a Hankook, a Michelin és a Pirelli – mindegyikének van magyarországi önálló nagykereskedelmi egysége, közülük 4 cég hazai gyártókapacitással is rendelkezik, és folyamatosan fejleszt.

    A gumiabroncsipar a magyar gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata.

    Az ágazatban foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, közvetlenül mintegy 6 ezer, közvetve pedig több mint 15 ezer embernek ad megélhetést. A szövetség becslése szerint a magyar gumiabroncs-iparág a 1,5 százalékát állítja elő. Az ágazat belföldi értékesítésének és exportjának értéke tavaly meghaladta az 529 milliárd forintot.

    gumiabroncsgyártó Michelin Bridgestone Pirelli magyar gazdaság Magyar Gumiabroncs Szövetség Continental Goodyear gumiabroncsipar Apollo Vredestein Hankook
    Kapcsolódó cikkek