Magyar gazdaság

Varga Mihály: Újabb milliárdokat hagyunk a cégeknél

A versenyképességi tanács több javaslatot tett a vállalati szektor adózásának és munkahelyvédelmének könnyítésére.

Gazdaságfejlesztési javaslatokat készített elő a kormány számára a hétfőn hosszabb szünet után újraülésező Nemzeti Versenyképességi Tanács.

Varga Mihály beszámolója szerint több fronton is könnyíteni fogják a vállalkozói szektor adózását.

https://www.facebook.com/watch/?v=850602688858248

Tíz-tíz milliárd forintot hagyhat a cégeknél a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása, illetve a szochó-mentességének bővítése a pénzügyminiszter szerint. A tanács mellette javaslatot tesz a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztésére, amely 15-25 milliárdos segítséget is jelenthet a vállalkozásoknak.

Varga Mihály a pótlékmentes fizetési halasztás kezdeményezéséről is beszélt. Hozzátette:

javasoljuk a kis- és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemalapjának csökkentésére is javaslatot teszünk.

Varga Mihály
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A munkahelyvédelem és az álláskeresők segítése kapcsán szóba került, hogy a tanács további 30 milliárd forintot hagyna a cégeknél azzal, ha a szochó-kedvezmény a jelenlegi 6 hónap helyett már 3 hónap igényelhető lenne.

A pénzügyminiszter elmondta:

a tanács tagjaival egyetértettünk abban, hogy amennyiben a magyar átoltottság továbbra is sikeresen emelkedik, a válság alatt felpörgetett beruházásoknak köszönhetően a második negyedévben már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.

Felfutás várható idén a hazai fejlesztésekben

A leginkább az állami beruházások lehetnek meghatározók ebben az évben.

 

pénzügyminiszétrium munkahelyvédelem áfa-visszatérítés szép-kártya szochó-kedvezmény Varga Mihály turizmusfejlesztési hozzájárulás
Kapcsolódó cikkek