Magyar gazdaság

A vártnál gyorsabb, de egyenlőtlen kilábalásra számít az OECD

Javulnak a globális gazdasági kilátások az OECD friss előrejelzése szerint.

Javította a magyar gazdaság kilátásait a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD),

míg korábban csak 2023-ra várták, hogy a bruttó hazai termék (GDP) eléri a 2019 negyedik negyedéves szintet, addig a mostani prognózisban már 2022 első negyedévében meghaladhatja a válság előtti szintet a – derült ki a nemzetközi szervezet jelentéséből.

Az oltóanyag-bevezetések lehetővé teszik a vállalkozások megszokott működésének visszatérését

– áll a Gazdasági Kilátások című kiadványban.

Bár a kilátások kedvezőbbek, a kilábalás egyenlőtlenségeket mutat: a szervezet az egy főre jutó GDP válság előtti szintjének elérését országonként különböző ütemben várja. A helyreállás üteme függ az oltási programok hatékonyságától és a közegészségügyi politikától. Míg egyes országok sokkal gyorsabban állnak helyre mint mások. Korea és az Egyesült Államok csupán körülbelül 18 hónap múlva éri el az egy főre jutó pandémia előtti jövedelemszintet. A helyreállás várhatóan Európa nagy részében közel 3 évig, míg Mexikóban és Dél-Afrikában 3-5 évig tarthat.

Idén a legnagyobb mértékben, majdnem 10 százalékkal India éves GDP-je nőhet, míg Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban a várható reál GDP-gyarapodás meghaladja az eurózóna növekedését idén. Magyarországon a meglepetést okozó GDP-adat miatt már 2021 második és negyedik negyedéve között elérheti a gazdaság a válság előtti szintet.

Fotó: Shutterstock

Az OECD idén 4,6 százalékos, jövőre pedig 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az átfogó fiskális ösztönző csomag, mely bértámogatásokat, lakhatási támogatásokat és munkahely-megőrző intézkedéseket is tartalmaz, tovább erősítheti a gazdaság helyreállítását – rögzíti a dokumentum. Emellett a beruházások és az exportteljesítmény erőteljes emelkedését és a további csökkenését prognosztizálja 2021-re a szervezet. Az OECD várakozásai szerint 2022-ben a beruházások és a fogyasztás is dinamikusan növekedhet, míg a munkanélküliség a válság előtti szintre csökkenhet.

Az előrejelzés visegrádi országokat érintő fejezetei alapján a dokumentum szerint az idei év vonatkozásában Magyarország gazdasági talpra állása lehet a legerőteljesebb. A világgazdaság 2021-ben 5,8 százalékkal, míg 2022-ben 4,4 százalékkal nőhet a nemzetközi szervezet prognózisa alapján, az OECD tagországokban ennél alacsonyabb, 5,3 százalékos és 3,8 százalékos lehet az átlagos bővülés.

OECD
Kapcsolódó cikkek