Magyar gazdaság

Adócsökkentések: jövőre több mint 400 milliárd maradhat az adófizetőknél

Ugrásszerűen emelkedhetnek meg 2022-ben a büdzsé bevételei, az adócsökkentésekkel viszont több mint 400 milliárd forint marad a lakosságnál és a gazdálkodó szervezeteknél.

A járványból való kilábalással és a GDP-növekedéssel párhuzamosan szinte minden adónemből növekedést vár jövőre a kormány, az újonnan bejelentett adókedvezmények ellenére is – mondta a Világgazdaságnak Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adószakértője a 2022-es büdzsé várható adóbevételeiről. A szakember hozzátette:

a vállalkozások gyors talpra állására számít a jövő évi költségvetés, ami abból is látszik, hogy például társasági adóból már 50 milliárd forinttal több bevétellel kalkulál a kabinet.

Ez a 2021-es várható teljesítéshez képest is 31,8 százalékos növekedés.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hasonlóan vélekedett lapunknak Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere: 2022-ben már azzal számol a kormány, hogy magunk mögött hagyjuk az elmúlt időszak gazdasági megpróbáltatásait, ezért minden fontosabb adónemben magasabb adóbevétel várható. A szakember hozzáfűzte, hogy

a fogyasztás felfutására számítva az áfabevételeket csaknem 10 százalékkal tervezi felül a kabinet az ideihez képest, ebből az adónemből a jövő évi előirányzat szerint 409 milliárd forint pluszbevétele lehet az államkasszának.

Emellett a gazdálkodó szervezetek befizetésének előirányzata csaknem 230 milliárd forinttal, az esetében pedig 150 milliárd forinttal magasabb az idei célkitűzésnél.

Fotó: Shutterstock

Bajusz Dániel az adóváltozások közül a kisadózók tételes adója (kata) évek óta tartó diadalmenetének megtorpanását emelte ki,

katából ugyanis, ha mérsékelten is, de kevesebb befizetés várható jövőre, nem függetlenül az idén bevezetett szigorításoktól.

Ugyanakkor a kormány szándékaival összhangban – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos – arányaiban jelentős növekedésre lehet számítani a korszerű adónemként aposztrofált kisvállalati adóbevételek (kiva) terén. Szintén a korábbi évektől eltérő fejlemény az energiaellátók jövedelemadója esetében tapasztalt mérséklődés, amit Bajusz Dániel azzal magyarázott, hogy a kabinet a társasági adózáshoz hasonlóan az energiaellátók jövedelemadójában is lehetővé szeretné tenni a korábban keletkezett veszteségek beszámítását a tárgyévi nyereségbe.

Jövőre több is mérséklődhet, a költségvetési törvényjavaslatban a 25 év alattiak adómentessége és a lakásáfa csökkentése nyomán összegszerűen 423 milliárd forint bevételkieséssel számolt a kormány.

Varga Mihály pénzügyminiszter a törvényjavaslat benyújtása óta újabb adócsökkentést jelentett be. Mint a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda szakembere jelezte,

2022 júliusától nem az eddigi ütemezés szerinti 2 százalékkal, hanem csak 0,5 százalékkal, 15 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó.

Viszont az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást kivezetik, így sikerül fenntartani az eddigi, a bérmegállapodásnak megfelelő 2 százalékos csökkenési ütemet, ami már a kormány kommunikációjában is megjelent – hívta fel a figyelmet az adószakértő. Ezzel a szaktárca becslése szerint mintegy 250 milliárd forint bevételtől esik el jövő évtől a költségvetés. Bajusz Dániel arról is beszélt, hogy a behajthatatlan követelések miatti áfa-visszatérítések szabályozása és gyakorlata folyamatosan megkérdőjeleződik az Bírósága és a Kúria előtt, ezért elképzelhető, hogy ez a szabályozás felülvizsgálatra szorul. Ez pedig az áfabevételeket folyamatos és egyre nagyobb mértékű nyomás alá helyezheti.

Bajusz Dániel állami adóbevétel kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda 2022-es költségvetés Niveus Consulting Group Bagdi Lajos adóbevételek kisvállalati adó (kiva) adók
Kapcsolódó cikkek