Magyar gazdaság

Az álláskeresők közel fele semmilyen juttatásban nem részesült

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Májusban 273,8 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében, csaknem 90 ezerrel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Számuk 2020 májusához 24,6, a megelőző hónaphoz viszonyítva 4,9 százalékkal esett. Májusban 145,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 48,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.

Az álláskeresők 46,9 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Fotó: VG/Kallus György

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népesség 5,9 százalékát tette ki, míg a munkavállalási korú népességnek a 4,3 százalékát.

Egy év alatt 19,7 százalékkal nőtt az egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma. A 92,1 ezer tartósan állást kereső az összes álláskereső 33,7 százaléka. A tárgyhónapban 29 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, a foglalkoztatók pedig 23,6 ezer üres álláshelyet jelentettek be. Az összesen 74,8 ezer álláslehetőségből május végén 54,3 ezer volt betöltetlen. Újonnan 8,8 ezer támogatott álláshelyet jelentettek be, ezek 74,5 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkanélküliség álláskeresők munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek