Magyar gazdaság

Jöhet a visszarendeződés a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások dolgozói Európa-szerte attól félnek, hogy kénytelenek lesznek az irodai munkavégzéshez visszatérni.

Távmunkában nem tudnak eléggé az ügyfélélményre és a vállalkozás növekedéséhez hozzájáruló feladatokra koncentrálni, ezért visszarendelhetik teljes munkaidőben az irodákba a kisebb cégek dolgozóit – legalábbis ettől félnek az érintett munkavállalók a Ricoh Europe kutatásából.

Ötből majdnem minden harmadik, vagyis a válaszadók 58 százaléka számít arra, hogy irodai környezetből fog tovább dolgozni amikor feloldják a járványügyi korlátozásokat. Az akadályokat és szűk keresztmetszetet abban látják, hogy egy új, dinamikus munkarendre lenne szükségük, mellyel megfelelően tudnának reagálni a folyamatosan változó ügyféligényekre is.

Fotó: picture alliance / Robert Schlesinger | usage worldwide/AFP

A válaszadók majdnem fele, 45 százalék állította, hogy produktívabb lenne kevesebb adminisztratív teher mellett. A nehézkes és hagyományos munkamódszerek megakadályozzák a kis és közepes vállalkozásokat (kkv) abban, hogy jobb eredményt érjenek el, mivel a munkatársaknak kevesebb vagy korlátozott idejük van arra, hogy felülértékesítést folytassanak, vagy új üzleti modelleket javasoljanak ügyfeleik számára – olvasható a felmérésről szóló közleményben.

Amellett, hogy ezek a lehetőségek kimaradnak, a munkavállalók kreativitását, motivációját és elégedettségét is korlátozza a felesleges és mindennapos teendők elvégzésre fordított hosszú idő.

Ötből két alkalmazott esetén tényező, hogy nehezen fér hozzá információkhoz és céges rendszerekhez, ami megnehezíti számukra a magas színvonalú ügyfélkiszolgálást a távmunka során, ami pont a kkv-kra egyébként nagyon jellemző rugalmasságot és személyre szabott megoldások megvalósítását korlátozza. Ez a nagyobb piaci szereplők kezére játszhat, ahol a munkatársakat általában egy jobban kialakított és könnyebben elérhető információs rendszer segíti az optimális ügyfélélmény elérésében.

A válaszadók fele szerint a folyamatautomatizálás lehet az egyik megoldás. A negyedük gondolkozik munkahely váltáson, egy olyan helyre, ahol jobb eszközöket biztosítanak a távmunkához.

„A kis- és középvállalkozások számára lehetséges, hogy nincs meg az anyagi fedezete, vagy akár az igény, hogy teljesen megújítsák eszközeiket. De még a legkisebb beruházásoknak, például a fájlok távoli elérésének biztosítása is nagy és azonnali hatása lehet.” – közölte David Mills, a Ricoh Europe vezérigazgatója.

kis- és kövépvállalkozás home office felmérés iroda munkahely
Kapcsolódó cikkek