Magyar gazdaság

Minimális növekedésnek indult a kiskereskedelem volumene

A márciusi adatsor 2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbihoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatai alapján a hazai kiskereskedelem forgalmának volumene 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9 százalékkal csökkent, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

2021. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,2 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakáénál.

Ugyanakkor itt a tavalyi lezárások okozta pánikvásárlások a február–márciusi élelmiszer-kiskereskedelmi forgalmat drasztikusan meglendítették, vagyis a magas bázis ellenére mutatott csekély visszaesés inkább kedvezőnek mondható.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,0 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,9 százalékkal mérséklődött.

Fotó: Shutterstock

Az üzletbezárások jellemzően a nem élelmiszer-kiskereskedelmet érintették, melynek forgalma összességében 5,9 százalékkal csökkent. Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,8 százalék).

A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (19), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (22), a bútor-, műszakicikk- (46), a textil-, ruházati és lábbeli- (48), valamint a használtcikküzletekben (59 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13 százalékkal részesedő

csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 62 százalékkal bővült, amellyel 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el.

A pozitív meglepetést egyértelműen az üzemanyag-kiskereskedelem szolgáltatta.

Ez az alszektor 2,1 százalékos növekedést mutatott éves bázison.

Annak ellenére tehát, hogy még mindig magas az otthonról dolgozók aránya, a tavaly márciusi első sokk nagyobb volt az üzemanyag-forgalomban, így az alacsony bázis mellett egy minimális javulás is kedvező változást hozott.

Ugyanakkor az elmúlt hónapok trendjét figyelve a márciusi javulás ellenére még nem beszélhetünk trendfordulóról. Az elmúlt hónapok magas volatilitása a következő hónapokban is velünk maradhat.

Ráadásul az újranyitás következtében vélhetően a fogyasztók elsősorban nem termékekre, hanem élményekre fordítják majd a kiadásaikat,

így az újranyitás okozta fellendülés nem biztos, hogy jelentkezik a kiskereskedelmi forgalmi adatokban. Mindazonáltal az év második felében már várhatjuk, hogy a kiskereskedelmi trend is felfelé veszi az irányt.

KSH volumen házhozszállítás statisztika élelmiszer adatsor kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek