Magyar gazdaság

Nem lesz globális minimumadó Magyarországon

Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába – mondta Szijjártó Péter.

A magyar kormány nem fogadja el a globális bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.

A tárcavezető szerint az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, az adócsökkentések jelentik a legjobb ösztönzőt a munkahelyek létrehozására, és a gazdaság növekedéshez.

Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába

- mondta Szijjártó, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon.

Fotó: MTI/PAP/Adam Warzawa

A miniszter ugyanakkor abban egyetértett, hogy a nagy technológiai cégek adózási kérdésére megoldást kell találni, és az értékteremtés helyszínén mindenképpen történnie kell adófizetésnek.

Ne tegyük azt lehetővé, hogy a nagy technológiai cégek jogtalan versenyelőnyt élvezzenek nemzetközi adószabályozás híján

- fogalmazott a miniszter, aki szerint a kérdés megnyugtató rendezésében az OECD-nek nagy szerepe lesz. A szervezet megválasztott új főtitkára június 1-jén lép hivatalba, és megválasztása óta elsőként Szijjártó Pétert fogadta.

Az ausztrál Mathias Cormann a külgazdasági és külügyminiszter szerint pragmatikus, észszerű megközelítést alkalmaz, szándékai szerint nem engedi az ideológiai vitákat betörni a gazdaságpolitikai elképzelések közé.

Számunkra fontos, hogy az OECD továbbra is támogassa a tagországokat a gazdasági fejlődéshez szükséges gazdasági döntések meghozatalában, annak tiszteletben tartásával, hogy a gazdaságpolitikák minden esetben a nemzeti döntési körben vannak

- fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint az új főtitkár garanciát jelent erre, ezért is támogatta őt Magyarország a jelöltségekor.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslata szerint a magas keresetű magánszemélyek és a koronavírus okozta gazdasági válság alatt is jól teljesítő vállalatok extra adók befizetésével fejezhetnék ki szolidaritásukat a pandémia idején leginkább sújtott rétegekkel szemben.

minimumadó Külgazdasági és Külügyminisztérium globális Szijjártó Péter bevezetése
Kapcsolódó cikkek