Magyar gazdaság

Több gázt kell égetniük a németeknek, drágulhat az áram

Nemrég kijelölt ambiciózus klímavédelmi céljai teljesítése érdekében Németország egyre növeli az előállított nap- és szélenergia mennyiségét.

Németországnak 60 százalékkal, vagyis mintegy 18 gigawattal növelnie kell gáztüzelésű erőművi kapacitásait, hogy pótolja azt a kiesést azt áramellátásban, amit az okoz, hogy a jövő év végéig leállítják az ország hat megmaradt atomreaktorát és 2030-ig üzemen kívül helyezik a szén- és lignittüzelésű termelés felét – erre jutott jelentésében az Enappsys Ltd. tanácsadó cég.

Nemrég kijelölt ambiciózus klímavédelmi céljai teljesítése érdekében Németország egyre növeli az előállított nap- és szélenergia mennyiségét, de ez előreláthatólag nem lesz elegendő a kieső kapacitások pótlására.

Fotó: Christoph Hardt / Geisler-Fotopress / dpa / AFP

A gázerőművi befektetések vonzerejét csökkenti, hogy ezeknek a kapacitásoknak a működtetésére nem lesz állandóan szükség, hanem csak a fogyasztási csúcsok idején.

Erre az lehet a megoldás, hogy kapacitáspiacot hoznak létre, amelyen az áramtermelőket fizetik, hogy rendelkezésre tartsák az erőműveiket.

Rolf Martin Schmitz, az RWE AG vezérigazgatója már korábban jelezte, hogy a kapacitáspiacot a szeptemberi választások után muszáj lesz elindítani. A kínálat szűkülése fel fogja nyomni az árakat – idézte a Bloomberg Sabrina Kernbichlert, az S&P Global Platts európai árampiaci elemzőjét.

A kapacitások bezárása miatt a kontinens piaca egyre feszesebb. Németország az egyik prémium árazású piaccá fog válni 2026-ra

– mondta az elemző.

Németország áram RWE AG gázerőmű energiahatékonyság
Kapcsolódó cikkek