Magyar gazdaság

Számos adónem csökken a jövő évtől

A munkát terhelő adók mértéke összességében 2 százalékponttal csökken, ezáltal évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és -egyszerűsítések, a gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormányzat – közölte Facebook-oldalára feltöltött videójában Varga Mihály.

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy az adókönnyítésről szóló törvényjavaslatot nemsokára az Országgyűlés elé terjesztik.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/videos/296291891985402/

Az új törvény alapján csökkennek a munkabérek adóterhei.

Jövő júliustól a szociális hozzájárulási mértéke 15 százalékra mérséklődik,

és a szakképzési hozzájárulás – a kedvezmények fenntartása mellett – beépül majd az adóba. A munkát terhelő adók mértéke összességében 2 százalékponttal fog csökkeni, ezáltal évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Könnyebbé és olcsóbbá válik az átalányadózás is.

Ez az adózási forma az éves tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységek esetében ötvenszereséig választható. Az ezt igénybe vevő egyéni vállakozónak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ezenfelül élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is, amely közel 70 ezer vállalkozónak jelent majd könnyebbséget.

Kiemelt cél a gazdaság újraindításában aktívan részt vevő piaci szereplők segítése is. Így jövő évtől a kockázatitőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük.

Az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből.

Az új adórendszer jelentős lépést tesz a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése felé is. Jelenleg a kriptodevizák adóterhe 30,5 százalék, ami 15-re mérséklődhet. Ez több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

PM Pénzügyminisztérium kriptodeviza adózás Varga Mihály szja
Kapcsolódó cikkek