Magyar gazdaság

Kirobbanó formában a munkaerőpiac

Már a járvány előtti szintekhez közelít a munkaerőkereslet, miután június elején 36 881 hirdetést listázott a legnagyobb hazai állásgyűjtő oldal, az állásportál.hu. Ez 4052-vel több mint a májusi, közel duplája a tavaly júniusinak (20 267), amikor a Covid első hulláma után a mélybe zuhant az álláspiac – mondta a VG-nek Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője. A szakember hozzátette: az idei júniusi számok már a pandémia előtti szintet is meghaladják: 2020 januárjában ugyanis 32 594 darab állást gyűjtött be az oldal. Csupán egy összevetésben van még lemaradás: 2019 júniusában 39 795 állásra lehetett pályázni. A szakértő szavait alátámasztja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is,

amelynek regiszterében a hónap során 265,5 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, közel 30 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Karácsony Zoltán szerint szintén biztató, hogy a 26 szakterületből már csak 8-ban alacsonyabb az álláshirdetés-szám a koronavírus megjelenése előtti időszakhoz képest, májusról júniusra pedig mindössze három területen volt csökkenés, 23-ban emelkedés. Ha a legnagyobb hirdetési számú területeket nézzük, akkor logisztikában, gyártás-karbantartásban 18-18, informatikában 20, értékesítés-kereskedelemben 12, mérnöki területen 33, a szakmunkás pozíciókban 17 százalékos növekedés történt 2020. január és 2021. június között. Ahol még nem érte el a hirdetésszám a Covid előtti szintet: az adminisztratív munka (mínusz 10 százalék), a pénzügy (mínusz 26 százalék), az ügyfélszolgálat (mínusz 29 százalék) és a gyakornoki munkák.

Fotó: Mohai Balázs

Az álláspiaci szakértő kitért arra is, hogy a vendéglátás-idegenforgalom területén tavaly ilyenkor 328 álláshirdetésre lehetett pályázni, most június elején 1015-re, a leggyakoribb pozíciók a szakács, felszolgáló, recepciós, pultos és a konyhai kisegítő.

A hirdetésekben szakácsoknál leggyakrabban bruttó 3000 forint körüli órabérekkel lehet találkozni, felszolgálóknál pedig havi nettó 250-300 ezer forint körüli összeggel.

Ráadásul mindkét pozíciónál a legtöbb helyen adnak szállást és napi legalább egy étkezést a béren felül. Karácsony Zoltán szerint emellett sokat segíthetnek a vendéglátóhelyeknek a nyári diákmunkások. Ezen belül is sokan kihasználják a kormány Nyári diákmunka programját. Ha ebbe regisztrált diákot vesz fel a munkaadó legfeljebb 2 hónapra, akkor az állam a munkabér 75 százalékát megtéríti. Itt főleg felszolgáló, konyhai kisegítő, esetleg recepciós munkakörök jöhetnek szóba – emelte ki a szakértő.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek