Magyar gazdaság

Kiszállt a Centrex Zrt. a gázpiacról

Visszavonta a Centrex Hungária Energetikai és Gázipari Zrt. gázkereskedelmi engedélyét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a társaság kérésére. A Centrex eddig az oroszországi közvetett tulajdonosától, a Gazprom Exporttól származó gázzal kereskedett a hazai és a térségi versenypiacon, tekintélyes mennyiségben. Mindazonáltal a tavalyi, 15 milliárd forintos árbevétele csak a töredéke volt a 2019-es, 51,7 milliárdnak, bár a két évvel ezelőtti veszteségét 2020-ban 1,3 milliárdos adózott eredmény követte.

Fotó: XINHUA

A Világgazdaság a társaságot nem érte el, hogy megkérdezze az engedély visszaadásának okát, de ismert, hogy a napokban megváltoztak a Centrex feletti tulajdonviszonyok. Június 22-én ugyanis a Gazprom LLC lezárta annak a térségi centrex csoportot összefogó ausztriai Centrex Europe Energy & Gas AG megvásárlását, amelyhez a magyarországi mellett ausztriai, olaszországi és szerbiai érdekeltségek is tartoznak. Az eladó a Bank GPB volt, azaz a Gazprombank.

A Centrex Zrt. más okból is érdekes: 10 százalékos hányada van a Panrusgáz Zrt-ben, így ennek arányában arányában részesül annak 1,3 milliárd forintos, tavalyi profitjából is. A Panrusgáz 2020-ban 4,2 milliárd köbméter földgázt adott el 243,1 milliárd forintért, bevételéből 177,7 milliárd származott a bel-, és 70,3 milliárd a külpiacról. Rajta keresztül jut el a Gazprom gáza a Magyar Földgázkereskedő Zrt-hez, így a hazai egyetemes szolgáltatásba is. A Panrusgáz 40 százaléka a Gazprom Exporté, 50 százaléka az MVM Zrt-é.

A Panrusgáz a magyar-orosz hosszú távú gázszerződés hazai kedvezményezettje. Bár e megállapodás szeptember végén lejár, a közlemény szerint rögtön életbe is lép az újabb, 15 éves szerződés, amely júniusban született. (A hazai médiában e szerződés kapcsán csak az elvi megállapodás híre jelent meg.) A Gazprom Export jelezte továbbá, hogy tavaly 8,6 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Magyarországra, az elmúlt tizenkét év második legnagyobb mennyisége. Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban valószínűsítette, hogy az idén több mint 200 milliárd köbméter orosz gázt importál Európa a 2019-es 175 milliárd köbméter után. 

Gazprom Export Panrusgáz MVM MFGK Centrex Hungária
Kapcsolódó cikkek