Magyar gazdaság

Tartós jelenléttel kalkulál az állampapírpiacon az MNB

A hosszú futamidőre ható eszközök átalakítása is megkezdődik a következő hónapokban

– hívta fel a figyelmet Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Az állampapírpiacon tartós jelenléttel kalkulál a jegybank, a kötvényvásárlások felülvizsgálata a 3000 milliárd forintos állomány elérésekor lehetséges. A jegybanki adatok alapján jelenleg 2395 milliárd forint az MNB birtokában lévő állampapír állománya.

Virág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti Bank
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Az ugyan a várakozásnak megfelelő volt májusban, azonban olyan hatások jelentek meg, ami miatt a korábbinál lassabban csökken a fogyasztói árindex

– mutatott rá a jegybank alelnöke.

Ahhoz, hogy jövőre elérjük az árstabilitást, preventív kamatemelési ciklusra van szükség. A monetáris politika az alapkamat irányadó jellegére tér vissza, az egyhetes betéttel való eltérést bezárjuk

– mutatott rá Virág Barnabás. A havi döntések során mérlegeli a monetáris tanács a kockázatokat. Egyelőre egyértelműen felfelé mutatnak a kockázatok, az újranyitás felfelé mutató kockázata tartósan beépülhetnek. Az árnyomás enyhítését kamatemeléssel lehet elérni.

Az elemzéseink gyors helyreállást jeleznek, ami a magas átoltottságnak köszönhető, az előny 1 százalékpontos növekedési előnyt jelenthet – mutatott rá Ágazatonként eltérés lehet, gyors volt a talpraállás az iparban és felgyorsul a kereskedelemben, a turizmus helyreállása viszont lassabb lehet.

állampapír Virág Barnabás MNB
Kapcsolódó cikkek