Magyar gazdaság

KSH: kedvezőek a foglalkoztatási kilátások

Kedvezőeknek nevezte a foglalkoztatási kilátásokat előadásában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, aki szerint erősnek bizonyult a magyar gazdaság stressztűrő képessége.

Vukovich Gabriella felidézte az egy évtizeddel ezelőtt meghirdetett munkaalapú társadalomra átállást, és ennek statisztikai számait ismertetve kifejtette: a 2010 első negyedévi 61-ről 77 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta, amivel Magyarország túlteljesítette az EU 2020 stratégiában kitűzött 75 százalékos EU-s és nemzeti foglalkoztatási célt.

A munkanélküliségi ráta is dinamikusan csökkent: a 2010 eleji 11,4 százalékhoz képest egy évtizeddel később már csak 3,6 százalékon állt.

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke
Fotó: Kallus György / VG

A KSH elnöke szerint a koronavírus-járvány utáni adatok is azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stressztűrő képessége erős. Tavaly augusztusban a foglalkoztatottsági ráta, az év végére pedig a foglalkoztatottak száma is elérte a válság előtti időszakét köszönhetően a stabil gazdasági alapoknak és a munkáltatóknak nyújtott támogatásoknak – hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ma már 4,6 millióan vannak a foglalkoztatottak. A pandémia alatt egyébként a foglalkoztatáscsökkenés nagyobb mértékben inkább a külföldön munkát vállalókat és a közfoglalkoztatottakat sújtotta – jegyezte meg Vukovich Gabriella.

Ma a foglalkoztatási adatok tehát kedvezőek – folytatta –, a hazai munkáltatók körében végzett márciusi felmérés szerint a vállalatok összességében 3 százalékos létszámbővítést terveznek, ami több mint százezer embert jelenthet a versenyszférában. Középtávon azonban még ennél is nagyobb lehet a foglalkoztatásbővülés – mondta.

A KSH elnöke a bérdinamikára is kitért, kiemelve, hogy az elmúlt évtizedben nagyon jelentős volt a keresetek bővülése, különösen 2017-től, amikor már két számjegyű bérnövekedést lehetett elkönyvelni. A mediánkeresetek mutatója – folytatta – az utóbbi években némileg gyorsabban nőtt, mint az átlagkereset, de a válság ideje alatt ez az emelkedés is megtorpant. Ugyanakkor a kilábalás időszakában már ismét erőteljesebb a mediánbér-növekedés üteme, mint az átlagkereseteké.

A KSH arra számít, hogy a munkaerőhiány ismét fel fog lángolni, ami a keresetek növekedésre is kedvező hatással lesz, újra akár két számjegyű is lehet az emelkedés – közölte.

 

Vukovich Gabriella Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
Kapcsolódó cikkek