Magyar gazdaság

Magyar startup reformálná meg a távhőt

Végre nem egy újabb applikáció, hanem egy „jó öreg”, klasszikus találmány, ízig-vérig hazai újítás került a minap újra reflektorfénybe – írja a Figyelő.

Egy friss hír szerint ugyanis a magyar HeatVentors csapata a nagyvárosi távhőellátást modernizáló technológiai megoldást dolgozott ki.

Mégpedig az ebben a témában pályázatot hirdető finn főváros számára. A magyarok tehát profin kidolgozott elképzelésükkel a tíz finalista közé kerültek, és bekapcsolódhatnak Helsinki jövőbeli távhőrendszerének a tervezésébe – a távhő okozta szén-dioxid-szennyezés mértékét 2030-ra a mostanihoz képest nem kevesebb mint 78 százalékkal akarják csökkenteni.

Az EIT InnoEnergy által összefogott öt cég közös megoldása ötvözte a Savosolar napenergiát hasznosító fejlesztését, a Heliac szén-dioxid-mentes és több mint 1000 GWh megújuló energiát előállító technológiáját, valamint az Ecovat és a HeatVentors hőtárolási újításait, amelyek a távhőrendszer kapacitásainak a bővítését, a felhasználói igények rugalmas kiszolgálását biztosítják. A társaságok most pedig egy olyan általános érvényű, a kollaborációra építő technológiát terveznek, amely

bármely európai nagyvárosban alkalmazható lenne a távfűtés karbonsemlegessé való átalakítása folyamán.

Fotó: violetkaipa, PuzzlePix/Shutterstock

A HeatVentors projektjébe is befektető InnoEnergy HUB Hungary vezetője, a Green Brother üzleti tanácsadója, Dervalics Ákos szerint már Magyarországon is időszerű gondolkozni a távfűtés karbonsemlegesítésén. Itthon ugyanis a napenergiával és a geotermikusan megtermelt hőt a távhőrendszerbe juttathatjuk, a HeatVentors technológiájára épülő, a hőtermelő központban elhelyezett nagyobb, avagy a fűtött épületekben elhelyezett kisebb méretű hőtárolókba táplálhatjuk, így pedig megoldható a környezetbarát módon, nappal megtermelt hőenergia tárolása, majd felhasználása az esti, éjszakai időszakban.

Miről is van pontosan szó?

A szabadalmaztatott, díjnyertes innováció, a HeatTank egy igencsak egyedülálló és innovatív megoldás a hűtési rendszerek optimalizálására és a hagyományos kompresszor alapú légkondicionálók hatékonyságának jelentős növelésére. A termék környezetbarát, úgynevezett fázisváltó anyagokat (PCM) használ a nagy mennyiségű hőenergia tárolására és felszabadítására. E folyamatban ugyanis nem pusztán hőmérséklet-, hanem halmazállapot-változás is történik. Amikor a rendelkezésre álló hőt eltároljuk, az anyag megolvad, ha pedig szükségünk van az eltárolt hőre, a fázisváltó matéria visszafagyasztásával tudjuk azt visszanyerni. A magyar startup hőtárolója abban is egyedülálló, hogy speciális szerkezetének köszönhetően a hagyományos vizes technológiával összevetve akár 90 százalékkal kisebb méretben tudja ugyanazt a hőmennyiséget raktározni.

A HeatTank segítségével a mért eredmények alapján a hűtési költségek igen jelentősen,

20-50 százalékkal csökkentek, a beruházás így három-öt év alatt megtérül. (Igaz, a családi házak számára még folyamatban van a fejlesztés. Első körben a nagyobb, intézményi, vállalati vásárlókra összpontosítanak.)

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

EIT InnoEnergy magyar startup
Kapcsolódó cikkek