Magyar gazdaság

Németország lerázza a koronavírus-válságot

A járványkorlátozások enyhítésének köszönhetően egyre nő az optimizmus az Európai Unió két legnagyobb gazdaságában, de a koronavírus egyre terjedő delta variánsa még okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Az elemzők által vártnál is kedvezőbbre, 2018 novembere óta nem látott szintre ugrott júniusban német üzleti hangulatindexe az egyre növekvő optimizmusra alapozva, amely szerint a Európa legnagyobb gazdasága felpörög majd a második félévben a koronavírus-járvány járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésének köszönhetően.

A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének mutatója 101,8 pontra nőtt az előző havi 99,2 pontról, meghaladva a szakértők 100,6 pontos várakozásait. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő index értéke a várt 97,8 pont helyett 99,6 pontra ugrott az előző havi 95,7-ről, a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsítő érték pedig 102,9 pontról 104 pontra javult; elemzők valamivel kevesebbet, 103,9 pontot jeleztek előre

Németország lerázza a koronavírus-válságot

– összegezte az eredményt közleményében Clemens Fuest, az Ifo elnöke, egyetértésben Angela Merkel kancellárral, aki szerdán szintén arról beszélt, hogy az ország erős gazdasági fellendülés előtt áll.

Lecsengőben van a pandémia harmadik hulláma, gyorsul az oltási kampány, így lazíthattak a korlátozásokon.

A jegybank is emelte a hónap elején a növekedési kilátásokat, és a várakozásai szerint a gazdaság már a következő negyedévben visszatér a járvány előtti szintre.

Az idén 3,7, jövőre pedig 5,2 százalékkal nő az előrejelzésük szerint a Klaus Wohlrabe, az Ifo közgazdásza a második negyedévben 1,3, a harmadikban 3,6 százalékos bővülésre számít, de arra is figyelmeztetett, hogy az alapanyaghiány és a növekvő termelési költségek miatt emelkedni fog az

Fotó: dpa/AFP

Thomas Gitzel, a VP Bank Csoport közgazdásza egyetért azzal, hogy a német gazdaság „jelenleg kiváló állapotban van”, szerinte

azonban a járvány – elsősorban a vírus delta variánsa miatt – még okozhat kellemetlen meglepetéseket a gazdaság számára.

Németországban egy hét alatt a duplájára nőtt a delta variánssal fertőzöttek száma, és a Robert Koch Intézet előrejelzése szerint a helyzet csak romlani fog. Jó hír viszont, hogy a Moderna európai vezetője, Dan Staner reményei szerint az eredetileg tervezettnél gyorsabban tudja leszállítani a harmadik negyedévben a Németország által megrendelt vakcinamennyiséget, év végéig összesen mintegy 80 millió adagot.

Az második legnagyobb gazdaságában, Franciaországban is hasonlóan jó a hangulat, miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt

korlátozó intézkedések feloldására valóságos boom tapasztalható a szolgáltatóipari ágazatban.

Az INSEE francia statisztikai hivatal üzleti bizalomindexe júniusban 14 éves csúcsra, 113 pontra emelkedett a májusi 108 pontról. A szolgáltatóipari bizalmi index ugyanennyi lett az előző havi 107 pont után, a feldolgozóipari bizalmi index azonban 107 ponton stagnál. Utóbbinak az oka, hogy a korlátozások kevésbé érintették, így azok feloldásának is kisebb a hatása.

Az országban a fertőzések számának csökkenésének és az oltási kampány felgyorsításának köszönhetően a korábban tervezettnél tíz nappal korábban, már június 20-án ért véget az éjszakai kijárási tilalom, és korlátozás nélkül működhetnek a kávézók, a bárok és az éttermek.

A boltok, mozik és múzeumok már egy hónappal korábban megnyitottak.

 

Már a japán császár is aggódik

Naruhito császár „rendkívül aggódik” amiatt, hogy a járványhelyzet és amiatt, hogy a tokiói olimpia esetleg még jobban felgyorsítja a koronavírus terjedését – jelentette be szokásos sajtótájékoztatóján az udvartartás vezetője, aki elmondta azt is, hogy egyelőre még nem dőlt el, hogy az uralkodó részt vesz-e a játékok megnyitóján. A császár az olimpia tiszteletbeli védnöke. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csökken a napi fertőzések száma a szigetországban, az oltással azonban még mindig nagyon el vannak maradva, a lakosságnak csupán a hét százaléka kapta meg a vakcina mindkét adagját. VG

 

nyitás német gazdaság fellendülés francia gazdaság
Kapcsolódó cikkek