Magyar gazdaság

Okosgyárat nyitott Debrecenben a Vitesco

VG | A Vitesco Technologies Debre­cenben felavatott üzeme csaknem 36 milliárd forintba került, és csúcstechnológiás autóipari elektronikát, valamint sebességváltó-vezérlőket állít majd elő a társaság közleménye szerint. Foglalkozik az elektromobilitás és a járművek villamosításának más területeivel is, gyárt például 48 voltos indítógenerátort lágy hibridekhez. A beruházással 450 munkahelyet teremt 2022 közepéig.

Az üzem az RE100 nemzetközi kezdeményezés tagjaként száz százalékban megújuló forrásból származó elektromossággal működik, akárcsak a vállalat valamennyi gyára. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, az ágazat termelése az első négy hónapban 26 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. Éppen ezért fontos a kormány számára, hogy ezt a szerepet az autóipar új korszakában is meg tudjuk őrizni.

Lukas Juranek, a debreceni gyárat üzemeltető Vitesco Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „Egy olyan csúcstechnológiás okosgyárat hoztunk létre, amely megfelel az energiahatékony zöldberuházásokkal kapcsolatos elvárásoknak. A gyár nemcsak magas minőségű termékeket állít elő a tiszta és fenntartható mobilitáshoz, de karrierlehetőségeket is kínál a régió munkavállalóinak.” Pósán László, a térség országgyűlési képviselője szintén azt emelte ki, hogy az új gyár esélyt kínál arra, hogy az ott dolgozók helyben szerezzék meg a legmodernebb tudást, és megismerhetik a legújabb technológiákat.

A beruházással

450

új munkahely jön létre

 

Világszerte ötven telephelyen

A Vitesco Technologies az erőátviteli technológiák nemzetközi fejlesztője és gyártója. A termékskála elektromos erőátviteli rendszerekből, elektronikus vezérlőegységből, érzékelőkből és szervoberendezésekből, valamint kipufogógáz-utókezelő megoldásból áll. Tavaly a cég 8 milliárd euró árbevételt ért el, és több mint 40 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte, mintegy 50 telephelyen. Székhelye a németországi Regensburg.

 

Ezek is érdekelhetik