Magyar gazdaság

Sokba kerülhet Romániának az uniós hitel

Az adóügyi reformok gyakorlatba ültetésének tervezett határideje 2024.

Kifejezetten érzékeny a nyugdíjkorhatár-emelési kérdés, amellyel a román kormánynak kell foglalkoznia a kilenc pontos által előírt reformprogram keretein belül – írja a Magyar Nemzet.

A román újjáépítés emblematikus reformjai – ez a címe annak az Európai Unió által elvárt reformokra vonatkozó dokumentumnak, amelyet a román kormánynak csatolnia kell az országos újjáépítési tervhez.

Az Európai Bizottság kérésére elkészített csomagban a kabinet vállalja, hogy kilenc területen hajt végre mélyreható reformokat.

Következetesen azt képviseli, hogy a Next Generation nevű európai újjáépítési terv adott országon belüli vetülete az ismert uniós alapokhoz hasonlóan működne, azaz konkrét beruházásokat finanszírozna pályázati alapon.

Fotó: Shutterstock

Magasabb nyugdíjkorhatár

A várhatóan legnagyobb visszhangot kiváltó változásnak a felemelése ígérkezik, amely a bukaresti Ziarul Financiar című gazdasági lap értesülései szerint a 16 milliárd eurós kedvezményes lehívásának egyik sarkalatos pontja.

A reformokra vonatkozó dokumentum nyugdíjrendszert taglaló fejezetében feketén-fehéren szerepel a nyugdíjkorhatár 2035-ig való összehangolása a várható élettartammal férfiak és nők esetében egyaránt.

Ezt az is valószínűsíti, hogy az 1989. decemberi rendszerváltás óta eltelt időszakban a várható élettartam csaknem öt évvel nőtt Romániában.

Új adópolitika

A reformcsomag másik érzékeny pontja az adópolitika. A kormány azt ígéri, hogy növeli az ingatlanadót, megszünteti a torzulásokat, javítja az adóbehajtás mértékét, nem terjeszti ki azon javak és szolgáltatások körét, amelyek után csökkentett szintű, kilenc-, illetve ötszázalékos áfát kell fizetni. Ugyanakkor lépcsőzetesen megszünteti a túlzott kedvezményeket a társasági a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási hozzájárulás terén.

Egyeseknek ez azt üzeni, hogy csak idő kérdése, mikor mondhatnak búcsút az adómentességnek az informatikusok és az építőipari dolgozók.

Az adóügyi reformok gyakorlatba ültetésének tervezett határideje 2024.

A régióban nálunk a legalacsonyabb a hiány

Brüsszel akár át is gondolhatja a fiskális szabályokat, és nem elképzelhetetlen, hogy végleg búcsút inthetünk a korábbi szigornak – vélik a szakértők.

Románia reformprogram Európai Unió hitel nyugdíj adópolitika
Kapcsolódó cikkek