Magyar gazdaság

Természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közel félmilliárd forintos beruházással javítja a Mura-mentén a természeti környezet állapotát. A nemzeti parki igazgatóságok tíz év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron hajtott már végre hasonló beruházásokat.

Gazdálkodási centrumot alakít ki, valamint 250 hektáron javítja a környezet állapotát a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból. A Letenye külterületén megvalósuló beruházás beruházás nyitórendezvényén Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy heteken belül kihirdethetik az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot, amelyben ez a térség is jelentős szerepet tölt be. Az idei év 30 beruházás átadásával mintegy 8,7 milliárd forint összértékben valósulnak meg fejlesztések a nemzeti parkokban. A nemzeti parki igazgatóságok pedig tíz év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát – tette hozzá.

Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

 

Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország területének egyharmada maradt fenn természetközeli állapotban, ami ritka aránynak és egyedülálló kincsnek számít, ezen értékek védelme azonban állandó beavatkozásokat igényel. Ilyen a Mura-mente élőhelyfejlesztését célzó projekt is. Mint mondta, a természeti környezet állapota rövid távon az ország versenyképességét határozza meg, hosszú távon viszont fennmaradásunk záloga.

A Mura-menti Tájvédelmi Körzetben és Natura 2000 területen megvalósuló beruházás segíti az ártéri erdőterületek élőhely-rehabilitációját, a legeltetésre szánt gyepek helyreállítását és megteremti az állattartás feltételeit – mondta el Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. A területen istállórendszert, etetőteret és mobilkarámokat alakítanak ki a jövőben itt legelő szürke marha-gulya számára. 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Mura
Kapcsolódó cikkek