Magyar gazdaság

Így csökkentheti a vállalkozások terheit a kormány

A minimálbér emelésével nő a vállalkozások terhe, ezért számukra a munkavállalói járulékok vagy a személyi jövedelemadó csökkentése nem lehet alternatíva, mert ezektől nem mérséklődnének a költségeik, csak az alkalmazottaik jövedelme nőne.

Ha a kormány a vállalkozások megnövekvő terheit további adócsökkentéssel kívánja mérsékelni, azt kizárólag a szociális hozzájárulási adóval érheti el – mondta a Világgazdaságnak Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője. Szerinte az egyik megoldás az általános adócsökkentés lenne, de nemcsak azoknak a társaságoknak a terheit kellene mérsékelni, amelyeknek minimálbéres alkalmazottaik vannak, hanem mindegyikét. A másik a célzott adókedvezmény azoknak a vállalkozásoknak, amelyek minimálbéren foglalkoztatnak munkavállalókat.

Fotó: Koncz György

A kormányfő a Világgazdaság csúcskonferenciáján még nem beszélt a emelésének konkrét időpontjáról , de az azóta elhangzott kormányzati nyilatkozatok és a körvonalazódó kérdései alapján is valószínű egy jövő évi szignifikáns emelés.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára lapunknak korábban arról beszélt, hogy ehhez mindenképpen radikális adócsökkentésre lenne szükség.

Bár a nemrégiben elfogadott tavaszi adócsomag szerint 2022. július elsejétől megszűnik az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, a szocho pedig 0,5 százalékkal, 15 százalékra csökken, ám ezek még nem fedeznék a növekvő bérterheket.

A VOSZ főtitkára emlékeztetett, hogy a 2016-os bérmegállapodás utáni első évben a minimálbér 15 százalékkal, majd 8-8 százalékkal emelkedett a 2 százalékos adócsökkentéssel párhuzamosan. Ezúttal viszont 20 százalékkal kellene megemelni a kötelező legkisebb munkabért.

Emiatt információink szerint a kormány is mérlegeli a nagyobb mérséklést, mivel a miniszterelnök által megcélzott 200 ezres bruttó minimálbér kigazdálkodása súlyos terhet róna a legkisebb cégekre.

Czoboly Gergely arra is rámutatott, hogy az adóék 2009 óta folyamatosan csökken Magyarországon, jelenleg 43,2 százalékos. A parlament által már elfogadott adócsökkentés után, 2022. július 1-jétől az adóék mértéke 42,2 százalékra fog mérséklődni. Ezenfelül a szociális hozzájárulási további 2 százalékos csökkentésének eredményeként – ami a már elfogadott szabályokkal együtt összesen 4 százalékos mérséklés lenne – 2022-ben az adóék 41,2 százalékra eshet. Az adószakértő azt is hozzátette, hogy a többgyermekes családok tényleges adóterhelése ennél jóval alacsonyabb.

minimálbér-emelés szocho adókedvezmény
Kapcsolódó cikkek